Historický okamih. Zrušili Mečiarove amnestie

    0
    Vladimír Mečiar v minulosti (Autor: TASR)

    AKTUALIZOVANÉ 17:22

    Hlasovanie si prišli osobne pozrieť aj viacerí členovia vlády na čele s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD). Uznesenie podporili všetci prítomní poslanci Smeru-SD, SNS, Mostu-Híd, SaS, OĽaNO-NOVA aj Sme rodina. Kladne hlasovali aj všetci nezaradení poslanci okrem Petra Marčeka. Uznesenie nepodporili poslanci ĽSNS.

    V texte schváleného dokumentu NR SR uznáva, že slovenskú spoločnosť dlhodobo znepokojujú amnestie Vladimíra Mečiara a tiež aj udelená milosť Michala Kováča svojmu synovi. Parlament chce tieto rozhodnutia zrušiť “vychádzajúc z presvedčenia, že neoddeliteľnou súčasťou právneho štátu je rešpektovanie základných práv a slobôd, rešpektujúc princíp, že amnestiu nemožno udeliť predstaviteľom štátnej moci, osobám, ktoré konajú v ich mene alebo v súčinnosti s nimi a blízkym predstaviteľom štátnej moci, berúc do úvahy Deklaráciu o ochrane všetkých osôb pred núteným zmiznutím a Medzinárodný dohovor o ochrane všetkých osôb pred nedobrovoľným zmiznutím a odvolávajúc sa na sľub prezidenta SR, ktorého súčasťou je záväzok vykonávať svoje povinnosti v záujme občanov a zachovávať a obhajovať ústavu a ostatné zákony”.

    Aj keď plénum amnestie Mečiara a milosť Kováča zrušilo, posledné slovo bude mať Ústavný súd SR. Ten do 60 dní buď rozhodnutie parlamentu potvrdí, alebo zneguje a amnestie budú platiť ďalej. Ak súd neprijme v uvedenej lehote žiadne stanovisko, rozhodnutie parlamentu bude účinné.

    Právomoc rušiť protiprávne amnestie či individuálne milosti prezidenta dala parlamentu zmena Ústavy SR. Minulý týždeň za ňu hlasovali všetci prítomní koaliční poslanci, okrem Antona Hrnka z SNS, ktorý bol proti. Kladne hlasovali aj všetci poslanci OĽaNO-NOVA, Sme rodina a väčšina poslancov SaS a nezaradených.

    Sklamaný Zsolt, rázny Poliačik

    Pri otvorení schôdze medzi prvými vystúpil nezaradený poslanec Zsolt Simon, ktorý v pléne deklaroval, že bude hlasovať za navrhnuté uznesenie, ale je sklamaný, že nápravu starých krívd vláda neaplikuje aj v prípade „nášho človeka“. Týmto prívlastkom sa označuje kontroverzný podnikateľ Ladislav Bašternák.

    Zdroj:Facebook/Ján Budaj

    V pléne vystúpil aj mediálny poradca premiéra Roberta Fica Erik Tomáš, ktorý je zároveň poslancom najsilnejšej vládnej strany. Tomáš ocenil to, že sa opoziční poslanci pridali ku koaličnému riešeniu. Na jeho slová reagoval poslanec z SaS Martin Poliačik.

    „Neurobili sme to pre Erika Tomáša, pre Smer ani pre túto koalíciu. Ale preto, že sme vedeli, že občania chcú vidieť zrušené Mečiarove amnestie. Premiér Robert Fico nemá zásluhu na tom, že tieto amnestie budú zrušené. Nebudú zrušené vďaka nemu, ale napriek nemu,“ vyhlásil liberál.

    Deň dôležitý pre formovanie politickej kultúry

    Po skončení dvojhodinovej rozpravy k zrušeniu amnestií a milosti zvolali koaliční lídri brífing.

    „Dnešný deň považujem za mimoriadne dôležitý z pohľadu formovania politickej kultúry,“ vyjadril sa premiér Robert Fico, ktorý následne poďakoval svojim koaličným partnerom za mimoriadne konštruktívnu spoluprácu, vďaka ktorej predložili do parlamentu riešenie, ako sa porátať s neblahým dedičstvom Mečiarových amnestií a milostí prezidenta Kováča.

    Premiér na brífingu pripomenul, že sa nikdy netajil tým, že považoval amnestie za morálne bahno.

    „Dozrel čas, aby sme túto stigmu hlasovaním v Národnej rade Slovenskej republiky odstránili,“ vyjadril sa a podčiarkol, že koaličné riešenie považuje za jediné možné z pohľadu ústavnosti.

    Podľa predsedu SNS a Národnej rady SR Andreja Danka má Slovensko pred sebou historickú udalosť, ktorá pomôže krajine vyrovnať sa s neľahkým obdobím 90. rokov minulého storočia.

    „Ani jeden z nás ho nespôsobil, bola to ťažká trauma, dobrí politici však ľudí spájajú, nie rozdeľujú, ale hľadajú kompromis,“ povedal Danko.

    Šéf parlamentu taktiež ocenil opozíciu, zastavili sa tak podľa neho v tomto momente politické preteky o to, kto je lepší. Zdôraznil, že bez zmeny Ústavy SR by dnešný krok nebol možný. Spôsob, akým navrhovala zrušiť Mečiarove amnestie opozícia, by podľa neho priniesol právny chaos.

    „Ako koalícia sme to robili v presvedčení, že je to potrebné preto, lebo to dlhujeme občanom, aj keď sme to nezapríčinili my,“ vysvetlil motiváciu predseda tretej koaličnej strany Most-Híd Béla Bugár. Vyjadril presvedčenie, že ústavný súd potvrdí uznesenie národnej rady.

    Hlasovanie parlamentu o zrušení amnestií bývalého predsedu vlády Vladimíra Mečiara je naplánované na 17. hodinu.

    Rokovania a novelizácia ústavy

    Kroku, ktorý chcú dnes poslanci presadiť, predchádzalo minulotýždňové hlasovanie, v ktorom naši zákonodarcovia 124 hlasmi schválili novelu Ústavy SR. V nej schválili ústavné zmeny umožňujúce zrušiť akékoľvek amnestie či individuálne milosti udelené prezidentom.

    Novelu v pondelok podpísal prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska a vyšla aj v Zbierke zákonov.

    Po zopakovaní minulotýždňovej vzácnej zhody koaličných a opozičných poslancov tak na rad prichádzajú sudcovia Ústavného súdu (ÚS) SR. Práve oni budú mať posledné slovo a svoje stanovisko budú musieť vyjadriť do 60 dní.

    V prípade, že súd neprijme v spomínanej lehote žiadne stanovisko, rozhodnutie parlamentu bude účinné. Viac sme o tom písali TU.

    Autor: TASR, du

    - Reklama -