Historický moment. Obama objal japonského starčeka, ktorý prežil útok na Hirošimu

    0
    Barack Obama v rozhovore s 91-ročným Sunaom Cuboiom, ktorý prežil útok na Hirošimu, vľavo japonský premiér Šinzó Abe (Autor: SITA)

     V parku Hirošimského pamätníka mieru hovoril postupne s dvoma Japoncami: 91-ročným Sunaom Cuboiom, vedúcim skupiny obyvateľov, ktorí útok prežili, a so 79-ročným historikom Šigeakim Morim, ktorý mal iba osem rokov, keď v Hirošime 6. augusta 1945 vybuchla jadrová bomba. Počas rozhovoru s Cuboiom sa Obama dokonca v jednej chvíli nahlas zasmial. Zväčša však počúval, čo mu starý muž hovorí, pričom ho držal za ruku. Vedľa nich stál prekladateľ. Potom Obama prešiel k Morimu, podal mu ruku, krátko sa mu uklonil a potom kýval hlavou, keď historik hovoril. V závere stretnutia Moriho potľapkal po chrbte a objal ho, opísala podrobne tlačová agentúra AP.

    Obama potom spoločne s japonským premiérom Šinzóom Abem prešli chodníkom lemovaným stromami popri večnom plameni k rieke, ktorá preteká okolo Hirošimského pamätníka mieru. Stalo sa ním torzo budovy zničenej výbuchom, nazývané tiež Atómový dóm.
    Stretnutie prezidenta USA s ľuďmi, ktorí prežili výbuch atómovej bomby, bolo pred jeho historickou návštevou Hirošimy veľmi očakávané. Obama sa nechcel ospravedlňovať za amerického prezidenta Harryho Trumana, ktorý rozhodol o zhodení jadrových bômb na Hirošimu a Nagasaki. Vzdal však poctu obetiam výbuchu a odsúdil hrôzy vojny.

    - Reklama -