Historické. Prvá čínska lietadlová loď vlastnej výroby sa vydala na more

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Ide o prelomový okamih pre ambície Pekingu modernizovať svoje námorné sily v čase, keď krajina zintenzívňuje nároky na sporné regionálne vody. Predpokladá sa, že nová lietadlová loď bude uvedená do služby v roku 2020.

    Je to druhé plavidlo svojho druhu, ktorým Čína disponuje. Jedinou prevádzkyschopnou lietadlovou loďou čínskych námorných síl je Liao-ning sovietskej výroby, ktorá bola zakúpená od Ukrajiny v roku 2012 a výrazne prestavaná.

    Novú lietadlovú loď spustili na hladinu vlani. Počas skúšobnej plavby sa otestujú jej pohonné a navigačné systémy. Nové plavidlo rovnako ako ani Liao-ning nemá jadrový pohon, každé však na svojej palube pojme zhruba 40 lietadiel.

    Disponovaním lietadlovej lode domácej výroby sa Čína zaradí medzi nepočetné vojenské mocnosti aktuálne operujúce takýmito plavidlami vrátane Spojených štátov, Ruska a Británie, pričom najviac – 11 – ich majú USA.

    Čínske médiá píšu, že krajina konštruuje aj svoju ďalšiu lietadlovú loď, avšak tamojšie ministerstvo obrany to zatiaľ nepotvrdilo. Napriek tomuto posunu bude trvať ešte roky, kým budú čínske lietadlové lode plne použiteľné.

    - Reklama -