Hillary rozdrvím a toho klamára tiež! Donald Trump síce v noci neuspel, ale…

    0
    Donald Trump (Autor: SITA)

    Ešte niekoľko hodín pred veľmi dôležitými voľbami v štáte Wisconsin sa obaja hlavní republikánski kandidáti snažili prevážiť misky váh na svoju stranu. Donald Trump sa pri svojom vystúpení vo wisconsinskom meste Superior sústredil najmä na kritiku svojho oponenta Cruza a na objasňovanie prítomnému davu tých dôvodov, pre ktoré by ho mali zvoliť.

    „Ja celý život beriem peniaze, beriem a beriem, to robí koniec koncov biznismena biznismenom. Napriek tomu som počas svojej kampane odmietol toľko peňazí, ktoré mi ľudia ponúkali, že by ste tomu neverili, na rozdiel od tohoto Teda Cruza, ktorého stopercentne kontrolujú jeho darcovia. V tomto je medzi nami priepastný rozdiel,“ hlasno vykrikoval Trump.

    V priebehu svojho vystúpenia Trump niekoľkokrát odkazoval na Cruza ako na „falošného Teda“. „Videli ste niekedy niekoho takto klamať? Pozrite sa na to, čo urobil Cruz v Iowe Benovi Carsonovi v čase, keď sa ešte uchádzal o nomináciu. Lživo vyhlasoval, že Carson už odstúpil z volebného boja, čím si zaistil tisíce hlasov ľudí, ktorí by inak volili Carsona,“ pokračoval Trump v kritike Cruza.

    V tom začal niekoľkotisícový dav skandovať slová „falošný Ted, falošný Ted“, čo vyvolalo reakciu Trumpa: „Áno, presne tak, falošný Ted,“ vykrikoval Trump a gestami podporoval dav, aby skandoval ďalej.

    „Hillary rozdrvím“

    „Žena mi hovorí, že by som sa mal vyjadrovať diplomatickejšie. Možno budem, ale až keď sa dostanem do finálovej dvojky. Keby som sa tak správal už teraz, bola by tu maximálne tretina z vás,“ vysvetľoval miliardár pobavenému davu. „Dovoľte mi teda byť ešte chvíľku nediplomatickým. Zároveň budem nediplomaticky postupovať v boji s Hillary. Úplne ju rozdrvím!“ pokračoval vo svojom údernom prejave Trump.

    Republikánsky kandidát nezabudol vo svojom príhovore spomenúť svoje doterajšie výsledky. „Začínalo nás 17, teraz už proti mne stoja len dvaja.“ Kasichovu kandidatúru potom označil za absurdnú. „Ten človek horko-ťažko vyhral v jednom z 32 štátov, to bol pritom jeho domáci štát. Nemá šancu,“ zhodnotil Kasichovu kandidatúru. „Potom je tu Cruz, človek, ktorý sa neustále oháňa tým, že je jediným kandidátom, ktorý ma dokázal poraziť. Áno, v šiestich štátoch, ja som zvíťazil v 22. Úplne ho ničím,“ pokračoval Trump vo výpočte svojich úspechov.

    „Ešte niečo vám o ňom poviem, politici všeobecne sú veľmi tvrdí ľudia, stretol som ich mnoho, ale nikdy som ešte nestretol niekoho, kto by klamal tak ako on. Tento človek je skrátka už príliš,“ nešetril Trump svojho protivníka.

    Okrem kritiky Cruza venoval newyorský biznismen veľa času aj otázkam spojeným s členstvom USA v Severoatlantickej aliancii. „Čo sa NATO týka, som presvedčený, že celý ten systém je zastaraný a pre nás veľmi nevýhodný,“ odkazoval Trump na fakt, že 72 % všetkých nákladov na Alianciu plynie z peňazí Spojených štátov. „Platíme neuveriteľné peniaze za to, že ochraňujeme ostatné štáty. Sme hlúpi a vedú nás hlúpi ľudia. Takí Tedovia Cruzovia tohto sveta,“ neodpustil si Trump ďalšiu narážku na Cruza.

    Cruz si zvolil odlišnú stratégiu

    Ted Cruz vo svojom predvolebnom rozhovore, ktorý poskytol televíznemu kanálu Fox, si vybral úplne opačnú stratégiu. Snažil sa pokiaľ možno vyhnúť otázkam spojeným s Trumpom. Napriek tomu mu reportérka niekoľko takýchto otázok položila. Jedna sa týkala nedávneho Trumpovho príspevku na Twitteri, v ktorom sa objavila nie príliš vydarená fotografia Cruzovej ženy hneď vedľa naopak veľmi vydarenej fotografie Melanie Trumpovej, za čo sa Trump neskôr ospravedlnil. „Mňa už to úprimne nezaujíma, všetky tie jeho komentáre. Zameriavam sa skôr na skutočné problémy, ktorým naša krajina čelí,“ odpovedal Cruz moderátorke. „Donald nemá odpovede na kľúčové problémy našej krajiny, a preto sa uchyľuje k urážkam a ohováraniu, to je jeho prirodzená obranná reakcia,“ pokračoval guvernér.

    Počas rozhovoru prišla reč aj na zadlženosť Spojených štátov, ktorá podľa Cruza za uplynulých osem rokov vyrástla z 10 biliónov dolárov na 18. „Takéto správanie je nemorálne. Žiadna iná generácia v americkej histórii sa takto k tej nadchádzajúcej nezachovala. To musí prestať,“ podčiarkol Cruz svoje vystúpenie.

    V samotnom závere relácie sa na scéne objavil guvernér štátu Wisconsin Scott Walker, ktorý otvorene podporil Cruzovu kandidatúru. Guvernérova podpora Cruza zrejme nakoniec rozhodla, lebo po sčítaní väčšiny hlasov zvíťazil s náskokom asi 15 percent pred Trumpom práve Ted Cruz. Opäť teda trošku pribrzdil Trumpa, ktorý potrebuje získať na nomináciu 1 237 delegátov. Cruzovo víťazstvo sa v tomto americkom štáte nečakalo, pretože väčšina prieskumov dávala väčšie šance na úspech Trumpovi.

    Trump si nemusí zo zatiaľ poslednej porážky robiť príliš veľké starosti, ale minimálne to znamená, že ešte nie je zďaleka „všetko hotové“ a Cruza nemôže vopred odpisovať. Trumpa síce už s najväčšou pravdepodobnosťou nepredbehne, ale minimálne sa môže v ďalšom priebehu primárok postarať, že Trump nedosiahne určený počet delegátov.

    Ani Clintonová nemusí po porážke vo Wisconsine panikáriť, lebo má pred Berniem Sandersom ešte výraznejší náskok ako Trump pred Cruzom. Napriek tomu je pre ňu aktuálna porážka varovaním, lebo v niekoľkých nedávnych primárkach sa vermontskému senátorovi veľmi darí a ani on určite súboj o Biely dom nevzdáva.

    autor: fib

    - Reklama -