Herec Jiří Mádl: Chcem zakazovať weby platené z Ruska. Chcem trestať šírenie lží, nenávisti a vyhrážok

    0
    Jiří Mádl (Autor: Jan Rychetský)

    „Chcel by som, aby sa zmenil internetový priestor. Aby sme mali väčšiu kontrolu nad dezinformačnými webmi a mohli ich jednoducho blokovať. Aby boli ľudia ľahko postihnuteľní za lži, šírenie nenávisti a vyhrážky na Facebooku a ostatných sociálnych sieťach. Internet sa nám vymkol spod kontroly a už nie je ochrancom demokracie, je zneužitý ľuďmi a krajinami s nedobrými úmyslami. Zároveň by som si prial, aby sme všetci zubami-nechtami bránili Českú televíziu a Český rozhlas. Verejnoprávne médiá, ktoré sú na takej úrovni, ako ich máme my v Česku, sú naša posledná záchrana. Ak o ne prídeme, bude to skutočný koniec,“ varoval Mádl.

    Stálo by vraj za to zakazovať predovšetkým weby platené z Ruska alebo všeobecnejšie servery šíriace lži. Kým budú tieto weby nerušene existovať, nezmiznú bubliny, v ktorých budú nezmysly žiť svojím vlastným životom. Podľa Mádla sa už dá stopercentne veriť len Českej televízii a Českému rozhlasu. Lenže keď vraj niekoho upozorníte na to, že číta podozrivé správy, často sa ten dotyčný len utvrdí v tom, že robí správnu vec.

    Mádl by však nezostal len pri blokovaní webov šíriacich lži. Ocenil by aj, keby ľudia museli niesť väčšiu zodpovednosť za to, ako sa vyjadrujú na sociálnych sieťach.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -