Heil Hitler, zaznelo z úst liberála a Kotlebovi skoro vystrelila pravica. Poslanec Poliačik sľúbil, že to vodcovi ľudákov už viackrát neurobí

    0
    Martin Poliačik, poslanec za stranu Sloboda a Solidarita (Autor: SITA)
    Práve ostrá kritika, ktorú Poliačik vzniesol na adresu ĽS NS, vyvolala v parlamente polhodinovú diskusiu plnú faktických poznámok. Poslanec SaS vyčítal kotlebovcom najmä hliadky, ktoré prednedávnom zaviedli vo vlakoch na tratiach Banskobystrického kraja. 

    Poliačik verzus Kotleba

    Poliačik sa v rozprave pýtal Mariana Kotlebu, prečo sa jeho strana rozhodla sledovať a fotiť istých ľudí na základe vonkajšieho výzoru. „Čo vám dáva právo súdiť niekoho na základe toho, že je tmavšej pleti a potrebuje sa dostať z bodu A do bodu B?“ pýtal sa liberál lídra ľudákov. 
     
    Poslanec SaS pripomenul aj to, že nie je možné ospravedlňovať vykrikovanie nacistických hesiel na športových podujatiach. „Nemôžeme povedať, že ak niekto na futbalovom zápase kričí Heil Hitler, že je to normálne, lebo sú to slovanisti alebo Trnava,“ rozhorčil sa Poliačik. 
     
    „No, pán Kotleba, ja verím, že vám zatrnulo v pravici, keď som povedal tie dve slová, ste si mysleli, že ste medzi svojimi a ruka skoro vystrelila, ospravedlňujem sa a už vám to nespravím, druhýkrát,“ povedal poslanec SaS. 
     
    Marian Kotleba reagoval slovami, že „je radosťou byť vo vládnej strane a vo vládnej koalícii, keď sú v opozícii takí poslanci“, ako je Poliačik a ďalej pokračoval v kritike. 
     
    „Za svoj viac ako dvadsaťminútový príspevok ste v podstate k návrhu alebo k vládnemu dokumentu nepovedali absolútne nič konštruktívne a konkrétne. Ale podarila sa vám jedna vec, ktorá sa možno asi nepodarila ešte nikomu z poslancov slovenského parlamentu. A síce, ste sa za ten váš príspevok dokázali zapísať do histórie ako prvý poslanec Národnej rady Slovenskej republiky, ktorý v rokovacej sále hajluje. Gratulujem,“ povedal Kotleba v reakcii na Poliačika. 

    Lavína faktických poznámok 

    Výmena názorov, ktorú odštartovali Poliačik s Kotlebom, spustila doslova lavínu faktických poznámok od ďalších poslaneckých kolegov. „Aj Hitler bol dôsledkom niečoho, čo ho ale nerobilo lepším a neospravedlňovalo ani tých, ktorí s ním kolaborovali,“ pripomenul vo svojom príspevku k debate Poliačikov stranícky kolega Peter Osuský. 
     
    Na boj proti fašizmu a extrémizmu vyzval aj poslanec vládneho Smeru Ľuboš Blaha. „Pán Poliačik, musíme pomenovať neonacistov jasnými menami. Tak mali na kandidátke Rogela, speváka kapely Smrť židom. Čo už môže byť viacej neonacistické? Mali na kandidátke Magáta, Mišuna otvorených obhajcov Hitlera. Čo už môže byť viacej neonacistické,“ uviedol Blaha. 
     
    - Reklama -