Heger odkazuje Kažimírovi: Vláda šetriť nehodlá, v dobrých časoch siaha ľuďom hlbšie do vrecka

    0
    Eduard Heger (Autor: TASR)

    “Ide o zohľadnenie príjmovej strany rozpočtu. Musíme podotknúť, že minister, ani celá vláda si akosi nevšíma konsolidáciu na strane výdavkov, a nenachádza doposiaľ na ňu odvahu. Vidíme, že na sebe šetriť nehodlá. Potrebu vyšších výdavkov veselo prenáša na ramená obyčajných ľudí pod zámienkou dobrého počasia,” uviedol Heger s tým, že daň z poistenia je ukážka toho, ako vláda hľadí na svoje vrecká bez ohľadu na to, čo to spôsobí. “Odvolávať sa na dobré počasie a tým podmieňovať opodstatnenie ďalšej dane je spochybňovanie toho, že na strednom a východnom Slovenskú sú regióny, kde stále úraduje dvojciferná miera nezamestnanosti, vďaka ktorej tam ľudia stále žijú pod mrakmi. Nad nimi ešte slnko nevyšlo,” pokračoval.

    Podľa Hegera toto opatrenie spôsobí, že ľudia sa budú poisťovať menej a tak budú vystavení ešte väčšiemu bremenu rizika v prípade akýchkoľvek udalostí, na ktoré existujú poistenia. “Na Slovensku je táto miera poistenia v porovnaní s vyspelými krajinami Európy stále nízka. Slovensko pritom patrí ku krajinám, kde je miera poistenia podstatne nižšia ako u obyvateľov vyspelých krajín EÚ. Hovorí o tom aj štatistika OECD. V západných krajinách je dlhá história poistenia aj sporenia a preto tam táto daň má svoje miesto,” vyjadril sa E. Heger a upozornil, že Slovensko na takúto daň ešte nie je pripravené.

    Toto opatrenie tiež ide podľa Tieňového ministra financií opačným smerom od trendu, na ktorý sme boli v minulosti na Slovensku zvyknutí. “V minulosti boli občania Slovenska motivovaní sporiť si na dôchodok formou daňovej úľavy. Nielenže toto opatrenie bolo zrušené, dnes vláda prichádza s opatrením týchto ľudí potrestať. Je to trest za to, že človek sa rozhodne byť zodpovedný. A to už, či tým, že sa dá poistiť, aby sa vyhol pasci chudoby v prípade nepríjemných životných udalostí, alebo tým, že si sporí na svoj dôchodok formou životného poistenia, aby štát nemusel zaťažovať naše deti vysokými daňami, keď do dôchodku pôjde,” dodal Eduard Heger.

    - Reklama -