Hazard regulovať, nie zakazovať. Poslanci, ktorí v Bratislave nepodporili prohibíciu, majú vraj lepší návrh

    0
    Tlačová konferencia bratislavských mestských poslancov k téme hazardu v Bratislave. (Autor: TASR)

    V stredu sa uskutočnila tlačová konferencia bratislavských poslancov, ktorí nepodporili hlasovaním petíciu za zákaz hazardu v hlavnom meste, avšak podľa topiek.sk sú striktne za reguláciu hazardu, a tak prišli so svojím riešením.

    Na úvod tlačovky povedal poslanec mestského zastupiteľstva Martin Chren, že nepozná žiadneho poslanca, ktorý by bol za hazard. „Bolo nám znemožnené hlasovať za reguláciu, jediné, čo žiadame, je spravodlivé hlasovanie,“ povedal na tlačovke Chren.

    Ďalší poslanec Martin Borgula si však myslí, že by plošný zákaz hazardu bol cestou do pekla, a podľa neho sú medzi nimi tzv. marketingoví poslanci, ktorí chcú iba kapitál pre svoje strany, a potom tí, ktorí hľadajú skutočné riešenia hazardu v Bratislave. O ceste kompromisu naprieč všetkými spektrami hovoril aj poslanec Slavomír Drozd.

    „Chceme rozdeliť hlasovanie na štyri body, aby sme mohli hlasovať o každom bode zvlášť. Na schválenie každého bodu treba trojpätinovú väčšinu. My chceme spravodlivé a férové hlasovanie,“ povedal Chren, pričom podľa neho pre poslancov, ktorí za zákaz nezahlasovali, pretože nechceli potopiť reguláciu, a namiesto úplnej prohibície je toto cesta. „Bohužiaľ, zákon bol postavený tak, že zatiaľ regulácia nebola prípustná,“ vysvetlil Chren a Borgula dodal: „V dobe, keď sa podpisovala petícia, platil len zákaz alebo úplné voľno. Dnes je možnosť voľby,“ dodal poslanec Borgula, pretože totálny zákaz nikde nedopadol dobre.

    Sedemnásti bratislavskí mestskí poslanci tak nesúhlasia s absolútnym zákazom hazardu, avšak naďalej budú presadzovať spomínanú reguláciu. Ak by sa regulácia ukázala ako neúčinná, tak by zahlasovali po roku aj o plošnom zákaze.

    „Dvadsiateho šiesteho januára ma tí istí poslanci zaviazali, aby som predložil návrh uznesenia, ktorý obsahuje zákaz. Keby chceli, mohli. Neurobili to, hlasovali proti a teraz hľadajú vinníkov a vyhovárajú sa. Je to hanebné,“ povedal podľa servera primátor Ivo Nesrovnal na margo vyjadrení, podľa ktorých im nebolo umožnené hlasovanie o regulácii. 

    Mesto navrhovalo absolútny zákaz umiestnenia herní na území Bratislavy. Návrh všeobecne záväzného nariadenia vychádzal z petície za zákaz hazardu v Bratislave, ktorú spustil v máji 2015 primátor Nesrovnal. Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o zákaze hazardu v Bratislave muselo nakoniec schváliť zastupiteľstvo dvojtretinovou väčšinou. Za návrh hlasovalo 24 poslancov zo 41 prítomných, čo znamená, že chýbal iba jeden hlas. 

    - Reklama -