Havlova milenka: Obohatil ma. Bol ako z rozprávky. Hanbil sa za svoj pôvod

    0
    Václav Havel (Autor: TASR)

    V úvode Vodňanská uviedla, že reakcie na knihu o jej vzťahu s prezidentom Václavom Havlom sú už vraj kladné. Hovorila o tom, že išla niekoľkokrát sama na psychoterapiu, a vraj sa jej prihodilo, že „obdarovala seba aj ostatných“. Došlo aj na vzťah s Václavom Havlom. „Samozrejme, Václav tým, že bol taká silná osobnosť alebo úžasná osobnosť, tak mal rozhodne nejaký vplyv alebo veľký vplyv,“ povedala Vodňanská, že bola „obohatená Václavom Havlom“. Obohatila ju vraj hlavne jeho odvaha.

    „Hoci bol, aký bol, že bol v podstate človek, ktorý bol veľmi plachý a v niečom veľmi nesebavedomý, tak že sa nebál veľkého draka. Že išiel ako v rozprávke proti drakovi a nebál sa, aké to bude mať následky,“ pokračovala Vodňanská s tým, že to bolo obdivuhodné. U Havla tiež objavila veľkú otvorenosť.

    Mal vraj prirodzenú autoritu aj napriek tomu, že „nebol Schwarzenegger“. Havel sa podľa nej „hanbil za svoj pôvod“, za to, že pochádzal z bohatej rodiny. Vodňanská sa vyjadrila súhlasne aj k otázke moderátorky, či to, že sa hanbil za bohatstvo svojej rodiny, ho tlačilo ideologicky doľava.

    Vodňanskej dnes najviac chýba Havlovo „zdieľanie sveta“ a „iskrivá myseľ“ spoločne s Havlovým humorom.

    „Vy, pani Vodňanská, o ňom hovoríte, akoby bol pre vás takmer svätý,“ pobavila sa moderátorka a zaujímalo ju, čím dokázal Havel Vodňanskú „naštvať“. Havel ju najviac štval tým, aký bol poriadny a ako jej upratoval veci.

    Negatívne komentáre o jej knihe vraj Vodňanská „odstrihla“ meditáciou. Meditovať učila aj Havla, ale tomu sa to vraj veľmi nedarilo: „On chcel, aby som ho naučila meditovať, čo bolo trochu márne, ale on to neusedel. A otváral oko, keď sedel, či ako sedí dobre.“

    V okamihu, keď si Havel vzal za manželku Dagmar, tak sa vraj náhle ich milenecký vzťah skončil a Vodňanská doteraz nedokáže povedať, či za jeho ukončením stálo rozhodnutie Havla alebo jeho novej partnerky.

    Následne sa hovorilo o Mjanmarsku. Podľa Vodňanskej je situácia v krajine, kde dnes stojí na čele štátna poradkyňa Mjanmarska a nositeľka Nobelovej ceny za mier Aun Schan Su Ťij, iná ako pred 20 rokmi. Nevie, nakoľko je Su Ťij za súčasnú situáciu zodpovedná.

    Celý rozhovor:

     

    - Reklama -