Haulík: Pellegrini nechce byť predsedom Smeru. Zrátal si, že potom by už nikdy nebol premiérom

0
Pavel Haulík, sociológ (Autor: TASR)

Strana Petra Pellegriniho by podľa agentúry Focus získala 21,4 percenta hlasov. To je veru slušný výsledok. Otázka znie, či to podľa vás zodpovedá realite tento prieskum?

Nezískala by 21 percent, pretože tak, ako to bolo skúmané, to nie je korektné skúmanie. Tá otázka má mnohé metodologické závady. Skrátka, toto nebolo štandardné zisťovanie preferencií. Ak by to malo byť štandardné, musela  by byť totiž strana zaradená medzi ostatnými stranami a nie potom ako doplňujúca otázka. Skrátka a dobre – metodologicky to kríva nie na jednu, ale na obidve nohy.  Toľko by to nebolo. Ale v danom momente to nie  je podstatné, lebo sa mi zdá, že tu ide o niečo iné ako o percentá prezentované v televízii Markíza. 

 

O čo teda podľa vás ide? 

Primárne sa to môže zdať ako niečo, čo by malo inšpirovať alebo povzbudiť, alebo informovať ľudí o tom, ako sa bude vyvíjať situácia v strane Smer z pohľadu voľby predsedu, prípadne krokov, ktoré by voľbu nahradili. A podľa mňa to vyzerá tak, že už o to nejde. Je viac-menej rozhodnuté, že Pellegrini nemá záujem byť predsedom Smeru a chce zo strany odísť. 

 

Pellegrini sa vyjadril, že do leta sa rozhodne a bolo by fér, keby o tom rozhodli voliči. Myslíte, že plánujete hlasovanie na internete ako Igor Matovič? 

Nie, určite nie. To sú také skôr zastieracie manévre. Podľa mňa si to vyhodnotil zrejme tak, že ak by sa aj stal predsedom Smeru, už nikdy by nemal šancu stať sa predsedom vlády. Zdá sa mi, že tým je aj limitovaný jeho záujem o post predsedu Smeru. Preto si myslím, že predsedom Smeru sa nestane a ani sa o to nebude uchádzať s vysokou pravdepodobnosťou. 

 

Ako bude asi vyzerať jeho strana? Zatiaľ sa o nej nevie nič, len že sociálna demokracia, čo  je veľmi všeobecný pojem.

Určite to nebude Smer 2.0. To, čo založí, nebude podoba Smeru ako bežnej sociálnodemokratickej strany, ako ju dnes poznáme z Európy. Skôr by som povedal, že to, o čo sa Pellegrini pokúsi, bude akési  SDK 2.0. 

Ak si zoberieme výsledky volieb – ktoré politické prúdy nemajú priame parlamentné zastúpenie? Chýbajú najmä liberálne subjekty,hlavne sociálno-liberálne, a to je to, o čo sa bude Pellegrini usilovať, lebo o to bude záujem, keďže v špičkách politických strán dominujú konzervatívci, a vlastne chýba tu zastúpenie pre liberálov. SaS nerátam, lebo to sú skôr ekonomickí a nie sociálni liberáli. A tomu sa presne podobalo SDK alebo SDKÚ, proste združenie viacerých prúdov, ktoré majú akúsi liberálnu orientáciu.

 

Nemôže táto strana fungovať aj ako istá náhrada za neúspešný projekt bývalého prezidenta Kisku?

To, čo mal splniť Kiska a jeho strana v parlamente po týchto voľbách, to sa s piatimi percentami, ktoré získal, nepodarilo. Projekt Za ľudí je neperspektívny a v istej podobe by ho mohol zastúpiť projekt, ktorý navrhne Peter Pellegrini. 

Čo ma ešte zaujalo, je, že podľa všetkého to má posvätenie minimálne mainstreamových médií, ktoré s tým prieskumom nemali žiadny problém z hľadiska validity. Skrátka a dobre, zdá sa mi, že je tu dopyt po vzniku takej strany a Pellegrini by teda mohol dostať aj akúsi “milosť” od médií z pohľadu smeráckej záťaže z minulosti, ktorú má a ktorá by inak bola neprekonateľná. Keďže je toto vo všeobecnom záujme, preto tú milosť dostane a bude mať otvorené dvere.  

 

Povedzme si pravdu, aj exprezident Kiska mal otvorené dvere, vysoké preferencie a realita bola iná.

Pellegrini je z tohto pohľadu oveľa lepšia voľba ako Kiska. Kiska bol z pohľadu politiky absolútny amatér. Poviem to tak nekorektne – jednoducho Kiska na to nemal a nefungoval. Z tohto pohľadu je Pellegrini, z toho čo sa ponúka, najlepšie možné riešenie široko-ďaleko. Pretože predsa len má schopnosti, politický inštinkt a nie je amatér.

 

Ešte pred týždňom ste mu ale veľké šance nedávali, ak založí stranu. Čo vás takto presvedčilo o zmene názoru? 

Rozdiel je v tom, že pri tomto prieskume som pochopil, že mainstreamové médiá s ním nemajú problém. Lebo doteraz bolo neprijateľné všetko poznačené Smerom.

 
- Reklama -