Harvardova univerzita udelila Merkelovej čestný doktorát z práva

    0
    Jedna z budov Harvardskej Univerzity (Autor: SITA)

    Medzi ďalšími recipientmi čestných akademických titulov boli bývalá prezidentka Harvardovej univerzity Drew Faustová a zakladateľ Národného múzea afroamerickej histórie a kultúry (NMAAHC) vo Washingtone Lonnie Bunch.

    Merkelová (64) bola zvolená za kancelárku Nemecka v roku 2005 a momentálne vykonáva štvrté funkčné obdobie v tomto úrade, ktoré je podľa jej slov už posledné. Prezident Harvardovej univerzity Lawrence Bacow označil nemeckú líderku za jednu z “najvplyvnejších štátnikov súčasnosti”.

    Merkelová prišla na univerzitu po tom, ako jej strana, Kresťanskodemokratická únia Nemecka (CDU), skončila v nedávnych nemeckých voľbách do Európskeho parlamentu na prvom mieste, hoci išlo o najhorší výsledok strany v rámci celonárodného hlasovania od druhej svetovej vojny.

    Merkelová vo svojom následnom prejave uviedla, že nová generácia lídrov musí “strhnúť múry ignorancie” a odmietnuť izolacionizmus, aby tak mohla prekonať globálne problémy, akými sú terorizmus či klimatické zmeny.

    Kancelárka ďalej varovala pred nebezpečenstvami nacionalizmu a nepriamo poukázala na svoju niekdajšiu kritiku amerického prezidenta Donalda Trumpa, hoci jeho meno nespomenula. Absolventom popísala, ako vyrastala za Berlínskym múrom v bývalom východnom Nemecku a pripomenula aktuálnu hrozbu “múrov prízemnosti”.

    Merkelová zdôraznila, že je možné nachádzať dobré riešenia, “ak sa na svet snažíme vždy pozerať očami iných”, dopĺňa tlačová agentúra DPA. Študenti odmenili Merkelovú potleskom postojačky. Harvardova univerzita označila jej 14 rokov vo funkcii nemeckej kancelárky ako pragmatické a rozhodné.

     

    - Reklama -