Harabina poznám a viem, čo by to znamenalo pre Slovensko, vyhlásila Čaputová v reakcii na rozhodnutie OĽaNO

    0
    Zuzana Čaputová (Autor: TASR)

    Čaputová si váži rozhodnutie opozičného hnutia OĽaNO, ktoré v piatok vyhlásilo, že ktokoľvek z trojice Čaputová, Robert Mistrík a František Mikloško by bol dobrým prezidentom. Od spomenutých kandidátov však hnutie žiada, aby svoju kandidatúru zvážili, ak by hrozilo, že sa do druhého kola dostanú kandidáti nereprezentujúci hodnoty demokratickej opozície. 

    “Dnešné rozhodnutie OĽaNO ma milo prekvapilo. Prijímam to ako dobrý signál, že finálne rozhodnutie nechali na voličov strany,” povedala. Podotkla však, že sa uchádza o hlasy celého spektra voličov, aj súčasnej vládnej koalície Smer-SD, SNS a Most-Híd. “Prezident by mal byť element, ktorý spája, nie rozdeľuje,” uviedla.

    Čaputová podľa vlastných slov načúva aj obávam OĽaNO, že sa môže do druhého kola prezidentských volieb dostať jej protikandidát Harabin. “Harabina poznám a viem, čo by to znamenalo pre Slovensko, vzhľadom na názory, aké prezentuje,” vyhlásila. Čaputová tvrdí, že posledné prieskumy verejnej mienky naznačujú, že Harabinove preferencie mierne klesajú a jej sa približujú k druhému najsilnejšiemu kandidátovi Róbertovi Mistríkovi. Ak by sa však situácia zmenila, tvrdí, že sa zachová zodpovedne a z boja o post prezidenta ustúpi. Ako podotkla, jej rozhodnutie môže prísť kedykoľvek do volieb a aj tesne pred voľbami. “Budeme si robiť priebežne prieskumy,” informovala s tým, že situáciu bude vyhodnocovať.

    OĽaNO nebude svojim voličom prikazovať, koho majú voliť

    Opozičné hnutie OĽaNO je presvedčené, že ktokoľvek z trojice Zuzana Čaputová, Robert Mistrík a František Mikloško by bol dobrým prezidentom. Od spomenutých kandidátov však žiada, aby svoju kandidatúru zvážili, ak by hrozilo, že sa do druhého kola dostanú kandidáti nereprezentujúci hodnoty demokratickej opozície. Na piatkovej tlačovej konferencii to uviedli líder OĽaNO Igor Matovič a poslanec hnutia v NR SR Ján Budaj.

    Matovič deklaroval, že OĽaNO nebude svojim voličom prikazovať, koho majú voliť. Pripomenul, že hnutie urobilo všetko preto, aby opoziční voliči mali jedného silného kandidáta v prvom kole. V tejto chvíli rešpektuje, že medzi kandidátmi zatiaľ neprišlo k rozhodnutiu vzdať sa jeden v prospech druhého. Apeloval však na nich, že na tento krok je ešte stále čas, ak bude takýto krok potrebný. “Verím, že kandidáti si uvedomujú potenciál skrytých voličov Štefana Harabina a takisto aj možnosť, že sa stále Marian Kotleba vzdá v Harabinov prospech,” naznačil.

    Na otázku, koho by on sám volil, priznal, že “je 50 na 50” medzi Čaputovou a Mistríkom. “Teraz je to ich priestor, nech sa prezentujú pred voličmi,“ uviedol a deklaroval podporu OĽaNO tomu, kto sa dostane do druhého kola. S Budajom zároveň vyzvali, aby kandidáti svojimi vyhláseniami zbytočne nerozhádali liberálov a konzervatívcov. Narážal pritom na Čaputovej slová o možnosti adopcie detí homosexuálnymi pármi. “Teraz tu nemáme hlavný problém, či budú prijaté nejaké zákony o živote homosexuálov, teraz tu máme problém, že SR ohrozuje skupina biznispolitikov, ktorí si zapriahli štát do svojho koča a my sa snažíme štát vrátiť tam, kde má byť, aby slúžil verejnosti a nie oligarchom,“ zdôraznil Budaj.

    - Reklama -