Harabin vracia útok: Odmeny som si neudelil. A pomenoval odmenu inak

    0
    Gabriela Šimonová, predseda trestného senátu Najvyššieho súdu Štefan Harabin (v strede) a Viliam Dohňanský (Autor: SITA)

    Švecová Harabina vyzvala, aby vrátil odmenu v celkovej výške 113 000 eur, ktorú si vyplatil ako predseda najvyššieho súdu počas prvých 18 mesiacov svojho druhého funkčného obdobia. “Nejde o odmenu, ale o príplatok za agendu špeciálneho sudcu,” vysvetlil Harabin. Nič preto vracať nemieni.

    Pripomenul, že v rokoch 2009 a 2010 bol tento príplatok ešte vo výške šesťnásobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve a až následne bol na základe nálezu Ústavného súdu SR znížený na dvojnásobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Takýto vysoký príplatok poberali podľa neho v rokoch 2009 a 2010 spolu 20 sudcovia najvyššieho súdu a 16 sudcovia špeciálneho súdu v Pezinku.

    “Juristútka Smeru Švecová už zrejme definitívne prepadla schizofrénii a pod psychickým vplyvom Kaliňáka podpisuje vyfabrikované tlačové bludy, aby odpútala pozornosť od pána Kaliňáka a jeho posledného zlodejského tendra na ministerstve vnútra, ktorým sa obohacuje Kaliňák cez okradnutie občanov Slovenska o 1,5 milióna eur, to jest bývalých 45 miliónov korún,” kritizoval Harabin aktivitu predsedníčky NS.

    Hovorca najvyššieho súdu Boris Urbančík dnes uviedol, že Harabin sám sebe vyplatil v roku 2009 odmenu 40 000 eur a v roku 2010 odmenu v celkovej výške 73 000 eur. Peniaze by mal vrátiť, pretože odmena v takejto výške bola neetickou – vysoko prevýšila odmeny vyplácané v tom čase a Harabin si ju udelil sám, ako vysvetlil Urbančík. Jej zákonnosť má preveriť Najvyšší kontrolný úrad SR, na ktorý sa predsedníčka NS obrátila.

    Účtovníctvo nepustí

    “Je to v účtovníctve vedené ako mimoriadna odmena,” trvá aj naďalej na svojom vyjadrení Urbančík, ktorý odmietol vysvetlenie Harabina, že nešlo o odmenu, ale o príplatok špeciálneho sudcu. Audit vykonaný v najvyššom súde v minulosti na vysoké odmeny šéfa súdu nepoukázal. Na jeho konanie sa podľa Urbančíka prišlo až teraz po nahliadnutí do archívov súdu na základe novinárskej otázky.

    V majetkovom priznaní pre parlament Harabin deklaroval, že mal v roku 2009 príjem viac ako 94 000 eur. Pol roka z toho bol ministrom spravodlivosti. Za rok 2010 vykázal príjem takmer 140 000 eur. K otázke, či mu zárobok zdvihli odmeny, sa vtedy nevyjadril. Sudcovská rada najvyššieho súdu Harabinovi v závere roku 2010 priznala odmeny. Určenie ich výšky ponechala na jeho uvážení.

    Vlani v pozícii predsedu trestného senátu NS zarobil Harabin podľa jeho majetkového priznania 50 881 eur v čistom. V tejto sume je zahrnutý aj príplatok špeciálneho sudcu. Súčasná predsedníčka NS zarobila v roku 2015 53 611 eur v hrubom. V tejto sume je okrem funkčného platu a príplatkov započítaný aj jej dôchodok.

    - Reklama -