Harabin sa sťažuje prokurátorovi. Šéfka Najvyššieho súdu vraj zneužila svoju právomoc

    0
    Štefan Harabin, sudca Najvyššieho súdu SR (Autor: SITA)

    Ako došlo k zmenám v zložení senátov trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu (NS) SR, by mal preskúmať generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Listom sa na neho obrátil expredseda trestnoprávneho kolégia Štefan Harabin, ktorý je od septembra zaradený do iného senátu, rovnako ako aj ďalší dvaja členovia jeho pôvodného senátu.

    Ako sa uvádza v liste, ktorý poskytol Harabin, Čižnárovi podáva podnet na prešetrenie zákonnosti konania predsedníčky Najvyššieho súdu Slovenskej republiky Daniely Švecovej. Harabin v liste generálnemu prokurátorovi píše, že je nevyhnutné s plnou vážnosťou preskúmať prípadnú trestnoprávnu zodpovednosť predsedníčky NS SR v súvislosti s trestným činom zneužívania právomoci verejného činiteľa. Harabin si ďalej myslí, že by mal Čižnár preskúmať aj konanie členiek Sudcovskej rady NS SR, ktoré odporúčali predsedníčke zmeniť rozvrh práce na podklade reakcií verejnosti na rozhodnutia Harabinovho senátu, a to z pohľadu návodu na uvedený trestný čin.

    Harabin v liste generálnemu prokurátorovi píše, že Švecová na mimoriadnom zasadnutí Sudcovskej rady NS SR rozpustenie jeho senátu odôvodnila tým, že rozhodnutia tohto senátu vyvolali obavu a kritiku verejnosti. Opatrenie predsedníčky je evidentne v rozpore s Ústavou SR a so zákonmi o súdoch a o sudcoch, ktoré výslovne vyžadujú nedať sa ovplyvňovať tretími osobami a presadzovať nezávislosť súdnictva, píše Harabin v liste. Do nezávislosti súdnictva pritom nemožno zasahovať ani prostredníctvom petície, ktorá má vyššiu silu verejnej mienky ako ojedinelé a sporadické názory prezentované v médiách. Zopakoval, že šéfka súdu jeho, Gabrielu Šimonovú a Viliama Dohňanského takto potrestala za názor vyjadrený v rozhodnutiach Najvyššieho súdu. „Členov senátu rozdelila, aby nemohli vydávať rozhodnutia priečiace sa verejnej mienke,“ zdôraznil.

    Švecová navrhla zmeny v zložení senátov po tom, ako niektoré rozhodnutia Harabinovho senátu vyvolali vlnu kritiky. Okrem iného Harabinov senát svojimi rozsudkami spochybnil legitimitu policajnej inšpekcie a rozsudkov, ktoré vydal veľkokrtíšsky sudca Milan Varga. Ten bol v Česku odsúdený za jazdu pod vplyvom alkoholu v čase, keď to bol na Slovensku iba priestupok. Švecová po schválení zmien v zložení senátov uviedla, že „sa uskutočňujú po komplexnom zvážení, ktoré vyústilo do presvedčenia, že implementáciou nového zloženia senátov v jednotlivých kolégiách Najvyššieho súdu SR dôjde k zásadnému zlepšeniu funkčnosti i zvýšeniu efektívnosti jednotlivých kolégií pri vybavovaní agendy“. Je presvedčená, že schválené zmeny „skvalitnia proces tvorby a implementácie právnych názorov jednotlivých sudcov“ a v konečnom dôsledku sa zlepší celková situácie v medziľudských vzťahoch v kolégiu.

    - Reklama -