Harabin sa drsne pustil do generálneho prokurátora Čižnára pre ĽSNS. A Kotleba sa na tom dobre zabáva

    0
    Štefan Harabin, sudca Najvyššieho súdu SR (Autor: TASR)

    Generálna prokuratúra podľa Jaromíra Čižnára preveruje aj možnosť zrušenia Kotlebovej strany ĽSNS. Podľa Čižnára sa momentálne čaká na znalecký posudok a policajný prezident disponuje aj novými skutočnosťami, ktoré by návrhu na zrušenie mali pomôcť. „Podať návrh, ktorý by nebol úspešný, to znamená, že pán Kotleba bude mať o 25 percent viac hlasov ako doteraz, lebo by to bolo vnímané, že ho chceme zrušiť, to si ja nedovolím,“ povedal pre Denník N Čižnár.

    Slová generálneho prokurátora poriadne rozčúlili exministra spravodlivosti Štefana Harabina, ktorý tvrdí, že Čižnár je politicky zaujatý. Podľa Harabina právnici musia byť apolitickí vo všetkých funkciách, či už ide o sudcu, prokurátora, či príslušníka polície. „To, čo predviedol pán Čižnár, ma doslova šokovalo,“ vyhlásil Harabin.

    Čižnár sa deklasoval

    „Deklasoval sa ako právnik,“ tvrdí Harabin. „Generálny prokurátor musí poznať právo,“ vysvetľuje sudca najvyššieho súdu a dodáva, že znalecký posudok by si právnik nemal dávať vypracovať na právne otázky, ale iba na tie technické, ako napríklad odborný posudok patológa či experta na dopravné nehody. „Nie je možné dávať znalecký posudok na to, či stanovy a program strany ĽSNS je v súlade s právnym poriadkom Slovenskej republiky,“ smeje sa Harabin.

    „Je odborne nespôsobilý, zrejme takýto politikom vyhovuje,“ vyjadril sa exminister na adresu generálneho prokurátora. Tým, že Čižnár vyhlásil, že nechce podávať návrh bez posudku, pretože v prípade jeho neúspechu by kotlebovcom stúpli preferencie: „Povedal, že on vstupuje do politiky a on robí všetko preto, aby jedna z politických strán nemala o 25 percent v parlamentných voľbách ako doteraz.“ „Toto je skutočne desivé zistenie,“ dodáva Harabin.

    Zdroj: Youtube/Štefan Harabin

    Kotleba sa baví

    Podľa exministra spravodlivosti môže v budúcnosti generálny prokurátor znalecký posudok vypracovať na ktorúkoľvek ďalšiu politickú stranu, ktorá v budúcnosti ohrozí Smer vo voľbách. „Čižnár sa sám priznal, že skúma možnosť podania návrhu na zrušenie strany ĽSNS na politický pokyn Smeru, lebo je tu potencionálna hrozba, že ĽSNS môže mať o 25 percent viac v parlamentných voľbách,“ uzatvára Harabin so slovami, že toto je pre prokurátora neprijateľné.

    So slovami Štefana Harabina súhlasí aj Marian Kotleba. „Predstavitelia padajúceho systému sa v zúfalej agónii chytajú každej slamky, štekajú na každého nášho sympatizanta a snažia sa kopnúť do každého nášho člena,“ píše Kotleba a dodáva, že snahy generálnej prokuratúry vyznievajú tak smiešne, že sa k nim vyjadril aj Harabin.

    Zdroj: Facebook/Marian Kotleba

    Harabin je neprofesionálny

    Harabinova reakcia bola podľa stanoviska prokuratúry neprofesionálna a bolo od neho nerozumné posudzovať, čo nepozná. „Nie je totiž pravda, že generálna prokuratúra dala vypracovať akýkoľvek znalecký posudok, a už vôbec nie na posúdenie právnej otázky,“ zdôraznila Tökölyová.

    „Nie je to však po prvýkrát, čo pán JUDr. Harabin pracuje nie s faktami, ale polopravdami a vlastnými výmyslami a následne z nich vyvodzuje pomýlené pseudoprávne závery,“ pokračuje sa v drsnom stanovisku generálnej prokuratúry.

    „Spomínané odborné a znalecké vyjadrenia sa spracúvajú na základe zadania jedného z podávateľov podnetov a Generálna prokuratúra Slovenskej republiky si ich závery môže, ale aj nemusí osvojiť a následne môže alebo nemusí argumentačne využiť pri finálnom vybavení podnetov,“ uvádza Tökölyová v stanovisku.

    Generálna prokuratúra svoje stanovisko ukončila tiež rímskym citátom, ktorým Harabinovi poslala naozaj drsný odkaz. Vo svetle týchto faktov potom reakcia JUDr. Harabina  na osobu generálneho prokurátora JUDr. Jaromíra Čižnára vyvoláva silnú asociáciu s iným latinskm porekadlom „sus Minervam docet“. Tento výrok v slovenčine znamená Sviňa poučuje Minervu (Minerva je starorímska bohyňa múdrosti – pozn. red.). Viac o stanovisku generálnej prokuratúry si môžete prečítať TU.

    - Reklama -