Harabin prská. Kiska je vraj úžerník a s Ficom už bozkávačky asi tiež nebudú

    0
    Robert Fico a Štefan Harabin (Autor: TASR)
    Harabin v úvode svojho rozhnevaného statusu na sociálnej sieti Facebook pripomína, že prezident svojím vyhlásením z 29. apríla tohto roka informoval o odvolávaní všetkých sudcov, ktorí dosiahnu vek 65 rokov. Niekdajší šéf najvyššieho súdu (NS) chce počkať na to, či prezident odvolá aj predsedníčku NS Danielu Švecovú, ktorá už prekročila vek stanovený na odchod z funkcie, alebo urobí v jej prípade výnimku. 

    Bum aj do Fica

    V súvislosti so Švecovou, s ktorou má dlhodobé spory, Harabin ironicky píše, že podľa neho na želanie prezidenta Kisku „zvýšila dôveryhodnosť justície z úbohých 38 % už na rekordných 12 % aj tým, že pod štátnym znakom v pojednávacej miestnosti Najvyššieho súdu Slovenskej republiky organizovala 12. februára 2016 súkromno-politický míting SMER-u v predvolebnej kampani“. 

    Kryjú úžernícke úroky? 

    Podľa Harabina kryje Švecová päť právoplatných rozsudkov NS, ktoré konštatujú, že „firmy pána Kisku zbohatli cez úžernícke úroky na slovenských občanoch“. Práve údajné krytie rozsudkov má byť podľa Harabina dôvod, pre ktorý prezident Švecovú neodvolá. 
     
    Predsedníčka najvyššieho súdu a prezident nie sú jediní, kto si to od Harabina na Facebooku zlízol.
     
    „Počkáme si, či pán Kiska odvolá z funkcie sudcu pani Ďurišovú (už 65-ročnú), ktorá mu v rozpore so sudcovskými povinnosťami robila poradcu,“ uvádza Harabin a pripomína, že sudca nesmie radiť výkonnej moci, ktorou je aj hlava štátu. 
     
    Zuzana Ďurišová je sudkyňa a predsedníčka senátu správneho kolégia NS a podľa Harabina sa preto o miesto báť nemusí, aj keď už má tiež 65 a prezident by ju mohol odvolať z funkcie. „Pán Kiska ale potrebuje Ďurišovú na správnom kolégiu najvyššieho súdu, aby zvrátila doterajšiu judikatúru o úžerníckych úrokoch v piatich právoplatných rozsudkoch najvyššieho súdu, ktoré konštatovali, že firmy pána Kisku zbohatli cez úžernícke úroky na slovenských občanoch,“ pokračuje v statuse bývalý šéf NS. 

    Sudcovia zrelí do dôchodku 

    V slovenskej justícii podľa ministerstva spravodlivosti dnes pôsobí 50 sudcov, ktorí dosiahli dôchodkový vek a stále si obliekajú talár. Prezident Kiska dlhodobo tlačí na súdnu radu, aby mu v zmysle zákona predkladala sudcov, ktorí dovŕšili vek 65 rokov. Zatiaľ ich odvolal 121. 
     
    Návrh na odvolanie jednotlivých sudcov zrelých do penzie predkladá súdna rada a mená potom schvaľuje hlava štátu. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská sa domnieva, že prezidentovi by mala súdna rada predložiť aj predsedníčku Danielu Švecovú, ktorá dôchodkový vek dosiahla nedávno. 
     
     
    „Ak súdna rada predloží prezidentovi SR návrhy na odvolanie sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov, ďalšie rozhodnutie a postup je v kompetencii pána prezidenta,“ uviedol hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla. 
     
    Švecová sa zatiaľ nevyjadrila, či chce dokončiť svoje funkčné obdobie v kresle predsedníčky najvyššieho súdu. Hovorca NS Boris Urbančík informoval, že predsedníčka je momentálne na dovolenke. PL.sk sa na hovorcu obrátili aj s otázkou, o aký predvolebný večierok Smeru malo v NS ísť – poukázal naň Harabin vo svojom statuse. 

    „Vyjadrenia človeka, ktorý pred očami verejnosti klamal o tom, že v rokoch 2009 a 2010 (v čase hospodárskej krízy) nedostal odmeny vo výške 113.000,- eur hoci mu Najvyšší súd SR dokázal opak, nebudeme komentovať,“ odpovedal nám hovorca NS Boris Urbančík. 

     
    Aj člen súdnej rady Dušan Čimo si myslí, že medzi menami, ktoré by mala rada navrhnúť prezidentovi na odvolanie z dôvodu dôchodkového veku, by mala byť aj Švecová. Harabin tak nie je jediný, kto si chce počkať, ako dopadne prípadné odvolávanie predsedníčky NS. 

    „Synček komunistického papaláša“

    V statuse plnom osobných invektív Harabin nezabúda ani na niekdajšie podnikateľské aktivity Andreja Kisku pred nástupom do Prezidentského paláca. „Pán Kiska so svojimi bývalými úžerníckymi firmami doteraz exekvuje najchudobnejších ľudí na Slovensku,“ útočí ešte stále sudca najvyššieho súdu Harabin. 
     
    Podľa neho prezident nemusí každý mesiac „mediálnopopulisticky“ zverejňovať správy o tom, že sa vzdáva svojho prezidentského príjmu. „Stačí, keď zariadi, aby jeho bývalé úžernícke firmy stiahli exekúcie na tých najchudobnejších. To ale neurobí, lebo tam ide bez najmenších pochybností o veľké peniaze v porovnaní s almužnou v podobe jeho mesačného platu,“ píše Harabin. 
     
    V útoku na prezidenta bývalý šéf najvyššieho súdu vyťahuje aj minulosť Andreja Kisku a jeho rodiny. „Pán Kiska je, žiaľbohu, synček komunistického papaláša, ktorý za bývalého režimu pravidelne prijímal všetky benefity (luxusné autá, domáce a zahraničné pobyty a rekreácie) vyplývajúce z postavenia jeho ocka, ktorý v rámci politickej servility aktívne vyhadzoval zo škôl tie učiteľky, ktoré chodili do kostola,“ dodáva. 
     
    Žaloby za poškodzovanie dobrého mena sa Štefan Harabin podľa vlastných slov neobáva. „Pokiaľ nehovorím pravdu, pán Kiska by mal podať žalobu na ochranu osobnosti… Takmer na milión percent si dovolím tvrdiť, že ju nepodá,“ uzatvára svoj facebookový status. 
     
    PL.sk požiadali o stanovisko aj kanceláriu prezidenta Andreja Kisku. Doteraz sa nám ale nik nevyjadril.
     
     
    - Reklama -