Harabin má dôvod na radosť, generálna prokuratúra mu vyplatí odškodné v kauze Sadiki

    0
    Štefan Harabin (Autor: SITA)
    Generálna prokuratúra bude musieť Harabina vyplatiť za to, že v roku 2008 označila prepis telefonátu medzi niekdajším šéfom NS a drogovým dílerom Bakim Sadikim za pravý. Harabin zvíťazil v tomto prípade už druhýkrát. Rozsudok potvrdil Krajský súd v Bratislave. Pôvodne mala byť výška odškodného 150-tisíc eur. 
     
    Podľa predsedníčky senátu Valérie Kleinovej je nutné posudzovať primeranosť nemajetkovej ujmy „v kontexte s ďalšími právnymi predpismi upravujúcimi obdobnú problematiku“. Kleinová prirovnala prípad k odškodnému za znásilnenie, ktoré je desaťnásobkom minimálnej mzdy. V súčasnosti si teda žena, ktorá prežije hrôzy znásilnenia, môže nárokovať vyplatenie nemajetkovej ujmy vo výške 4 050 eur. 
     
    Denník SME pripomína, že to bol práve senát pod vedením sudkyne Kleinovej, ktorý prvýkrát potvrdil 150-tisícové odškodné pre Harabina. Generálna prokuratúra však proti rozsudku podala dovolanie na najvyšší súd a ten spochybnil primeranosť požadovanej sumy. Senát v Harabinovej kauze navyše podľa NS vyberali v rozpore so zákonom. Krajský súd teraz musel rešpektovať rozhodnutie najvyššieho súdu. 
     
    Celý text nájdete TU
     
    - Reklama -