Harabin ide na koberček. A bude toho viac

    0
    Štefan Harabin (Autor: SITA)

    Okrem iného uviedol, že svojím spôsobom je to chudera a o chvíľu sa môže stať, že skončí na psychiatrii. Bajánková mu navrhuje znížiť plat o 30 percent na obdobie troch mesiacov. Harabin na margo tohto disciplinárneho návrhu v minulosti uviedol, že “bude prvý sudca stíhaný za slobodu prejavu“.

    Zo strany šéfky Najvyššieho súdu SR Harabin čelí ďalším trom disciplinárnym návrhom. V týchto prípadoch neboli zatiaľ vytýčené pojednávania, aj keď ich podala skôr ako Bajánková. Na začiatku októbra minulého roka podala Švecová prvý disciplinárny návrh na stíhanie členov senátu trestnoprávneho kolégia Štefana Harabina, Gabrielu Šimonovú a Viliama Dohňanského. Tento senát riešil dovolanie vo veci Milana M., ktorý bol stíhaný za trestný čin sexuálneho násilia.

    Švecová je presvedčená, že sa všetci traja dopustili závažného disciplinárneho previnenia, lebo v tejto veci vydali svojvoľné rozhodnutie, ktoré je v rozpore s právom. Ich rozhodnutie spôsobilo obzvlášť závažný následok – prepustenie Milana M. na slobodu, čím došlo k celospoločenskému ohrozeniu. Švecová v tomto prípade navrhla preradenie Harabina a Dohňanského na súd nižšieho stupňa, v prípade Šimonovej navrhla zníženie funkčného platu o 50 percent na pol roka.

    Začiatkom novembra podala druhý návrh na disciplinárne stíhanie, lebo podľa nej Harabin bez ospravedlniteľných dôvodov nezvolal rokovanie kolégia podľa zákona, a to ani na základe vlastného rozhodnutia, ani na základe podnetu predsedu senátu Juraja Klimenta a ani na základe jej žiadosti. Neurobil tak, hoci trval stav právnej neistoty vytvorenej rozdielnym rozhodovaním senátov NS SR. Aj v tomto prípade Švecová navrhla, aby bol Harabin preložený na súd nižšieho stupňa a funkčný plat by sa mu znížil o 50 percent. Koncom novembra podala Švecová disciplinárny návrh na členov senátu Štefana Harabina, Viliama Dohňanského a Gabrielu Šimonovú za rozhodovanie v prípadoch týkajúcich sa policajnej inšpekcie a navrhla vyzliecť ho z talára.

    - Reklama -