Hackerom sa podaril historický kúsok. Odstavili státisíce stránok krajine, ktorá podľa nich podporuje teroristov z IS a vyhlásili jej kybernetickú vojnu

    0
    Protestujúci priaznivec hnutia Anonymous v maske Guya Fawkesa (Autor: SITA)
    Na základe stále častejšie medializovaných informácií o tom, že Turecko údajne podporuje ozbrojencov z Daešu sa hnutie Anonymous rozhodlo vyhlásiť kybernetickú vojnu aj Ankare. Hackeri vyhlásili, že neprestanú s internetovými útokmi na turecké úrady a prihlásili sa k jednému, ktorý turecké rady riešili ešte pred pár dňami. 
     
    Medzi 14 a 21 decembrom preťažili hackeri z Anonymous viac ako 400 000 stránok na tureckom internete a tým ich dočasne odstavili. To bolo však iba varovanie a podobné útoky majú pokračovať, kým bude Turecko podporovať militantov z IS. „Turecko podporuje Daeš tým, že od neho kupuje ropu a ošetruje jeho bojovníkov. Nebudeme akceptovať, aby Erdogan, ako líder Turecka, ďalej napomáhal IS,“ odkazuje Anonymous vo videu zverejnenom na internete.
     
    VIDEO Anonymous varuje Turecko pred hackerskými útokmi
     
    „Budeme pokračovať v útokoch na váš internet, vaše banky a zhodíme vaše vládne webové stránky. Potom začneme zasahovať vaše letiská, vojenské zariadenia a súkromné aj štátne pripojenia. Zničíme vašu hlavnú bankovú infraštruktúru,“ dodáva Anonymous vo varovaní. 

    Najväčší v histórii

    Decembrový útok na turecké internetové servery bol podľa polície najväčší v histórii krajiny. Úrady boli dočasne nútené zablokovať všetky zahraničné aktivity na tureckých webových stránkach, čím prakticky odstrihli turecký internet od ostatného kybernetického priestoru. Hnutie Anonymous nemá jasne definovanú štruktúru riadenia a je absolútne decentralizované, takže kybernetické útoky aj videá s varovaniami môže na internet vydať takmer ktokoľvek a podľa portálu denníka the Independent je preto mimoriadne obtiažne zistiť, aká reálna je hrozba ďalších útokov.
     
    „Zastav toto šialenstvo, Turecko. Tvoj osud je v tvojich rukách,“ znie odkaz hacktivistov z Anonymous vo videu. Záznam sa objavil len pár týždňov potom, keď z podpory militantov obvinil Turecko ruský prezident Vladimir Putin. Nedávno to navyše potvrdili aj zdroje amerických tajných služieb. Rusko a Turecko však vedú diplomatickú prestrelku od chvíle, keď Ankara zostrelila Moskve stíhačku. Turecké experti na IT po decembrových kybernetických útokoch spočiatku predpokladali, že za nimi stoja ruskí hackeri. 

    Nikto nie je dokonalý

    Už v minulosti sa však potvrdilo, že varovania hackerov z Anonymous sa zväčša vyplnia. Tento rok si už aktivisti vzali na mušku rasistickú organizáciu Ku Klux Klan. V tomto prípade zverejnili identitu tisícok údajných priaznivcov Klanu spolu s ich účtami na sociálnej sieti Twitter. Vo viacerých prípadoch sa však táto aktivita ukázala, ako nadbytočná a kázalo sa, že stovky používateľov Twitteru, ktorí sa stali obeťami hackerov, nemali nikdy nič spoločné s Ku Klux Klanom.
     
    - Reklama -