HOAX: Video mladých Afričanov zo supermarketu nie je z Európy

    0
    Video dvoch mladých Afričanov, ktorí v supermarkete otvárajú a pijú nealkoholické nápoje, bolo na Facebooku uverejnené s popiskom "Pozor na nakupovanie po Európe" a zdieľali ho desaťtisíce ľudí. Video však nepochádza z Európy (Autor: TASR)

    Video zverejnila 26. februára 2020 facebooková stránka NieLiberalizmu.eu a odvtedy ho zdieľalo viac ako 43 tisíc používateľov Facebooku a videlo ho viac ako 2,3 milióna ľudí, čím sa stalo jedným z najvirálnejších príspevkov za posledné mesiace.

    Komentáre pod videom nie sú iba v slovenčine alebo češtine, ale aj v angličtine, taliančine, francúzštine alebo španielčine, čo naznačuje, že sa masívne zdieľalo aj mimo Slovenska.

    Popis k videu síce explicitne nedáva do súvisu obsah videa s imigráciou či strachom z prisťahovalcov, mnohí komentujúci však toto prepojenie spravili sami. Viaceré komentáre podnecujú nenávisť voči prisťahovalcom do EÚ, v niektorých sa dokonca objavujú prvky rasizmu.

    V Španielsku video zdieľal na Twitteri Alberto Tarradas Panenque, regionálny predseda krajne pravicovej strany VOX v Girone. Politik vo svojom príspevku na Twitteri sarkasticky komentoval situáciu, keď označil dvoch mladíkov ako “nových Kataláncov”, ktorí sú podľa neho “plne integrovaní a pracujú na tom, aby mohli platiť na dôchodky starších”.

    Popis videa je však nepravdivý. Video nepochádza ani zo Španielska, ani z inej európskej krajiny. Španielska stránka Maldito Bulo, ktorá sa venuje overovaniu faktov na internete, vysledovala pôvod videa na FB stránku “Ivoiriens D'abord-Officiel”, na ktorú video údajne zavesili 16. februára.

    Stránka ani príspevok však už neexistujú, a tak agentúra AFP nemohla overiť, či skutočne šlo o pôvodné video alebo nie. Napriek tomu a aj po vlastnom extenzívnom skúmaní AFP súhlasí so závermi Maldito Bulo, že video nenakrútili v Španielsku, ale na Pobreží Slonoviny.

    Na zlomok sekundy je vo videu vidno nápis “Jus” na tabuli nad uličkou supermarketu. Nápis, písmo a farebná kombinácia tabule sa zhodujú s vizuálnou identitou supermarketu King Cash, obchodného reťazca pôsobiaceho na Pobreží Slonoviny. “Jus” znamená po francúzsky džús a francúzština je tiež úradným jazykom Pobrežia Slonoviny.

    Pomocou fotografií, ktoré sú verejne dostupné v Google Maps, sa AFP skúsila pozrieť na interiéry všetkých supermarketov King Cash v Abidjane, najväčšom meste a ekonomickom hlavnom meste Pobrežia Slonoviny. Nápisy, regály, stĺpy a podlahy alebo cenovky sa naozaj zhodujú svojou farbou a vzormi s tými, ktoré sú zobrazené vo videu.

    - Reklama -