Gyula Bárdos: Maďari sa musia dostať do slovenského parlamentu

    0
    Gyula Bárdos (Autor: TASR)

    Podľa agentúry MTI predstaviteľ MKS v tejto súvislosti zdôraznil nutnosť pozdvihnúť južné Slovensko a zabezpečiť podmienky k zachovaniu a rozvoju maďarskej menšiny.

    Bárdos, ktorý bol poslancom parlamentu, členom predsedníctva Strany maďarskej komunity (SMK) a predsedom Csemadoku, ďalej pre denník podčiarkol dôležitosť zaručenia kolektívnych práv menšín.

    Podotkol, že maďarská menšina je vyše desaťročia rozdelená, a že MKS sa podarilo dostať na jednu platformu Maďarov žijúcich na Slovensku – politikov, ale aj dve tretiny občianskej sféry.

    V súvislosti s voličmi zmiešanej strany Most-Híd líder kandidátky vyjadril nádej, že budú rozumnejší než vedenie strany, a že uznajú, že jedinou šancou na dosiahnutie parlamentného zastúpenia Maďarov v slovenskom parlamente bude voliť MKS.

    Bárdos potvrdil, že MKS zotrvá na pôvodnom postoji SMK k autonómnej koncepcii, a že v duchu subsidiarity by MKS chcela zabezpečiť pre miestne samosprávy a samosprávy vyšších územných celkov právomoci, aby mohli samy rozhodovať v záležitostiach, ktoré sa ich týkajú.

    - Reklama -