Guaidó chce požiadať parlament o vyhlásenie výnimočného stavu

    0
    Juan Guaidó (Autor: TASR)

    Opozičný líder novinárom oznámil, že už zvolal krízové zasadnutie venezuelského parlamentu s cieľom “podniknúť okamžité kroky na zaistenie potrebnej humanitárnej pomoci”. Guaidó sa tak snaží reagovať na rozsiahly výpadok prúdu, ktorý vo štvrtok popoludní zasiahol takmer celú juhoamerickú krajinu. Hoci v sobotu sa podarilo obnoviť v niektorých oblastiach prerušované dodávky elektriny, iné zostali naďalej bez nej.

    Krízová situácia však medzitým podľa Francisca Valenciu, riaditeľa mimovládnej organizácie CODEVIDA, spôsobila úmrtie 15-tich pacientov, ktorí nemohli pre výpadok prúdu podstúpiť dialýzu. Caracas obvinil zo vzniknutej situácie USA, ktoré podľa neho sabotovali ústrednú elektráreň Guri.

    Venezuela často zažíva čiastočné výpadky prúdu, tohtotýždňový však patril k najhorším a najdlhším za celé roky a ochromil veľkú časť krajiny. Problémy Venezuely s elektrinou sú podľa expertov zapríčinené nedostatočnými investíciami do infraštruktúry, dopĺňa AFP s tým, že Madurov režim obvykle výpadky pripisuje vonkajším faktorom.

    - Reklama -