Gruzínsky exprezident Saakašvili, ktorý po zatknutí unikol polícii, vraj položí život za slobodu Ukrajiny

    0
    Michail Saakašvili (Autor: TASR)

    Úrady zatkli Saakašviliho v utorok ráno v jeho dome i napriek tomu, že sa skrýval na streche. Stovky protestujúcich ľudí zhromaždených pred domom však zastavili policajné vozidlo so Saakašvilim a zabránili mu odísť.

    Vyše tri hodiny po zatknutí politika poslali na miesto poriadkovú políciu, aby situáciu pomohla vyriešiť, ale nepodarilo sa jej uvoľniť vozidlu cestu, takže nemohlo pokračovať v jazde.

    Saakašvilimu sa potom akosi podarilo oslobodiť a prihovoril sa davu – vyzval na protesty proti ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi. Protestujúcim povedal, že “položí život za slobodu Ukrajiny”. Následne sa s niekoľkými stovkami priaznivcov vydal na pochod ulicami Kyjeva k budove parlamentu, kde chcú žiadať odstúpenie Porošenka.

    Saakašvili opustil Gruzínsko v roku 2013 po tom, čo v úrade prezidenta pracoval takmer desať rokov. Neskôr ho Porošenko vymenoval za gubernátora ukrajinskej Odeskej oblasti, kvôli čomu sa Saakašvili vzdal i svojho gruzínskeho občianstva.

    Avšak v roku 2016 z tejto funkcie odstúpil a sťažoval sa, že jeho snahy o vykorenenie korupcie blokujú ukrajinské úrady.

    Porošenko v júni zbavil Saakašviliho ukrajinského pasu, čo gruzínsky exprezident napadol na súde.

    Porošenko tvrdí, že skutočným zámerom protestných akcií, ktoré organizuje Saakašviliho Hnutie nových síl, je destabilizácia Ukrajiny.

    - Reklama -