Gruzínsko zbavilo svojho exprezidenta Saakašviliho gruzínskeho občianstva

    0
    Gruzínsky exprezident Michail Saakašvili (Autor: SITA)

    Saakašvili opustil Gruzínsko v novembri 2013 po tom, ako sa funkcie hlavy štátu ujal Margvelašvili. Momentálne Saakašvili zastáva funkciu gubernátora Odeskej oblasti na Ukrajine. Predchádzalo tomu udelenie ukrajinského občianstva, ktoré získal od prezidenta Petra Porošenka podobne ako ďalší cudzinci pôsobiaci na ministerských postoch v ukrajinskej vláde.

    Saakašvili v Gruzínsku v neprítomnosti obvinili zo spáchania viacerých trestných činov, medzi nimi je aj sprenevera asi piatich miliónov dolárov zo štátnej pokladnice na osobnú spotrebu.

    Procedúru odobratia gruzínskeho občianstva Saakašvilimu spustilo gruzínske ministerstvo spravodlivosti v októbri po tom, ako mu ukrajinské úrady zaslali oficiálne potvrdenie, že exprezident je držiteľom ukrajinského pasu.

    Gruzínske zákony neumožňujú dvojité občianstvo, takže v prípade nadobudnutia občianstva inej krajiny, občan automaticky stráca gruzínske občianstvo. Tento proces však sprevádzajú ešte administratívne procedúry na ministerstve spravodlivosti, ktoré musí prezidenta požiadať o súhlas so zbavením občianstva daného jednotlivca.

    - Reklama -