Grendelovými esemeskami s novinármi sa začali zaoberať medzinárodní experti. Nechceme ďalšiu kauzu zamiesť pod koberec, odkazujú iniciátori

    0
    Gábor Grendel ako tieňový minister vnútra (Autor: SITA)

    SMS komunikácia medzi poslancom Gáborom Grendelom a niektorými novinármi sa dostala na verejnosť v októbri, keď ju na internetovej stránke zverejnil kontroverzný podnikateľ Marián Kočner. Jej pravosť potvrdili viacerí z dotknutých novinárov. Ich obsahom sa teraz bude zaoberať medzinárodný tím expertov z oblastí ako novinárska etika, konflikt záujmov a politický lobing.

    Nezávislú medzinárodnú komisiu SPW tvoria redaktor poľského týždenníka Polityka Rafal Wos, maďarský publicista a vysokoškolský pedagóg Zoltán Pogátsa, novinár a spisovateľ Przemyslaw Witkowski píšuci pre Krytyka Polityczna a poľskú mutáciu francúzskeho Le Monde Dimplomatique a šéfredaktor českého týždenníka A2larm Jaroslav Fiala, uvádza SPW na svojom profile na sociálnej sieti.

    V dôsledku uniknutej komunikácie už začali disciplinárne konanie voči šéfredaktorovi spravodajstva RTVS Lukášovi Dikovi a organizácia Transparency International vypracovala kritickú analýzu.

    „Táto kauza je na jednej strane vulgarizovaná a zneužívaná niektorými politikmi, napríklad premiérom Ficom, aby nemusel odpovedať na legitímne otázky novinárov. Na druhej strane je však alibisticky a úplne nedôveryhodne zametaná pod koberec vedeniami niektorých médií namiesto toho, aby došlo k serióznemu vyhodnoteniu situácie a prípadnému vyvodeniu dôsledkov. V čase, keď sa čím ďalej, tým viac ľudí uchyľuje ku konšpiračným a tzv. alternatívnym médiám, ktoré viac či menej skryto propagujú fašizmus, je to nezodpovedné hazardovanie s dôverou verejnosti,“ uviedol spoluzakladateľ Slovak Political Watchdog (SPW) Peter Weisenbacher, ktorý bol v roku 2012 spoluorganizátorom Protestov Gorila.

    „Chceme sa vyhnúť možným osobným konfliktom alebo zaujatosti. Oslovili sme preto zahraničných expertov. Používanie tohto úniku ľuďmi, ktorí si chceli iba vybavovať osobné účty, tejto téme mimoriadne poškodilo. No zdiskreditovať fakty nemožno, ani ak ich opakujú osoby podozrivé z trestnej činnosti. Nechceme dovoliť, aby sa ďalšia kauza zamietla pod koberec a bežný občan si pomyslel, že jedinou alternatívou sú extrémisti,“ vysvetlila štatutárka Slovak Political Watchdog (SPW) Alena Krempaská.

    Autor: Dominik F.

    - Reklama -