Grendel je stále obžalovaný. Prokuratúra čaká na súdne vyjadrenie

    0
    Gábor Grendel. Foto: TASR

    “Momentálne prokuratúra čaká na vydanie a doručenie rozhodnutia zákonného sudcu Okresného súdu Bratislava I o tom, že berie na vedomie späťvzatie obžaloby,” uviedla Predajňová. Prokuratúra dopĺňa, že niekoľkotýždňová absencia daného uznesenia bráni ďalšiemu konaniu a rozhodovaniu prokurátorky. Kým toto rozhodnutie nebude doručené, nemôže prokuratúra konať ďalej a Grendel zostáva naďalej obžalovaný za ohrozenie bankového tajomstva Mariana Kočnera.

    Hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak uviedol, že zákonný sudca, ktorému prípad napadol, je dlhodobo práceneschopný.

    “Vedenie súdu má informáciu od zákonného sudcu v predmetnej trestnej veci, že by mal do konca tohto týždňa ukončiť dlhodobú PN, pričom ako uviedol, že o veci rozhodne bez zbytočného odkladu,” uviedol predseda OS Bratislava I Ján Golian. Ten pripomenul, že bol zákonný sudca PN už v čase podania obžaloby a že je podľa Trestného poriadku vylúčené, aby zaňho v tejto veci vykonal úkon zastupujúci sudca.

    Grendel bol obžalovaný vo februári z ohrozovania bankového tajomstva prokurátorkou Krajskej prokuratúry v Bratislave. Udialo sa tak napriek komunikácii Mariana Kočnera cez aplikáciu Threema. Z tej malo vyplynúť, že ovplyvňoval svedkyňu Martinu Ruttkayovú. Ruttkayová vypovedala v roku 2016, že jej Grendel dal ako novinárke dokumenty o Kočnerových bankových prevodoch.
    Cez Threemu sa mala Ruttkayová s Kočnerom radiť o výpovedi pred vyšetrovateľom a zháňala od neho svoju predchádzajúcu svedeckú výpoveď. Exsiskárovi Petrovi Tóthovi mal Kočner zase napísať o obavách, že Ruttkayová povie polícii, že bola na výpoveď proti Grendelovi nahovorená. Autenticitu komunikácie potvrdil neprávoplatným rozsudkom Špecializovaný trestný súd v Pezinku.


          Obžalobu zdôvodňovala prokuratúra tým, že Ruttkayovej svedectvo nebol jediný dôkaz, ktorý viedol k obžalobe. Napriek tomu však bola obžaloba krajskou prokurátorkou v Bratislave po preštudovaní spisu vzatá späť jeden deň pred parlamentnými voľbami. Vo svojom stanovisku však Krajská prokuratúra Bratislava vtedy dodala, že nevylučuje po späťvzatí opätovné podanie obžaloby.

    - Reklama -