Grékom sa podarilo zmariť atentát ľavicových extrémistov na tureckého prezidenta

    0
    Recep Tayyip Erdogan (Autor: TASR)

    Útok na konvoj hlavy tureckého štátu pripravovali podľa všetkého ľavicoví extrémisti z Revolučnej ľudovej oslobodeneckej strany-Frontu (DHKP-C), a to v uliciach Atén.

    Presné miesto plánovaného útoku na terč, označovaný v dokumentoch atentátnikov za “Škorpióna”, nie je známy. Mali byť však pri ňom – podľa informácií denníka To Vima a servera GreekReporter – použité ručné granáty, ale aj raketomety a zápalné zmesi, po ktorých sa teraz pátra. Navyše mal úspešnosť atentátu – popri deviatich aktéroch – garantovať ešte jeden “poisťovateľ”.

    Grécke bezpečnostné orgány a justičné zdroje informovali ešte na sklonku novembra o zadržaní ôsmich mužov a jednej ženy a následnom uvalení väzby na nich pre podozrenie z členstva v teroristickom zoskupení, nelegálneho vlastnenia zbraní a munície, falšovania dokumentov a kladenia odporu voči štátnej moci,

    Všetkých zadržali iba niekoľko dní pred Erdoganovou návštevou Grécka v jeho metropole Aténach. Grécka polícia našla pri domových prehliadkach bydlísk podozrivých trhaviny, pištoľ a rozbušku.

    Historické napätie medzi Gréckom a Tureckom, ktoré priviedlo tieto krajiny od 70. rokov 20. storočia už trikrát na pokraj vojnového konfliktu, stále pretrváva.

    Okrem územných sporov sa Atény s Ankarou prú aj ohľadne moslimskej menšiny na severovýchode Grécka a pokračujúcej prítomnosti tureckých vojakov na severe Cypru.

    Erdogan navštívil Grécko ako prvý turecký prezident po 65 rokoch.

    - Reklama -