Grécky minister obrany odstupuje kvôli zmluve o zmene názvu Macedónska

    0
    Grécky minister obrany Panos Kammenos poskytuje vyhlásenie po stretnutí s premiérom Alexisom Tsiprasom 13. januára 2019 v Aténach. (Autor: TASR)

    Súčasne informoval, že ním vedená nacionalistická strana Nezávislí Gréci (ANEL) vystupuje z vládnej koalície. Ako dôvod tohto rozhodnutia Kammenos uviedol spory ohľadom premenovania susedného Macedónska. ANEL je totiž proti tomu, aby susedný štát mal právo používať vo svojom názve slovo “Macedónsko”.

    ANEL má v parlamente siedmich poslancov a do vlády premiéra Alexisa Tsiprasa na posty ministrov alebo štátnych tajomníkov delegovala šiestich svojich predstaviteľov. Kammenos v nedeľu pred novinármi vyhlásil, že na stretnutí s Tsiprasom sa mu poďakoval za štyri roky doterajšej spolupráce, počas ktorých koaličná vláda vyviedla Grécko z režimu zmlúv so zahraničnými kreditormi. “Tento cieľ bol dosiahnutý, ale téma Macedónsko mi nedovoľuje neobetovať svoje kreslo,” zdôraznil Kammenos.

    Oznámenie o Kammenosovej demisii prišlo po tom, ako macedónsky parlament schválil v piatok večer novelizáciu ústavy, ktorá umožní zmenu oficiálneho názvu krajiny na Republika Severné Macedónsko v súlade s dohodou urovnávajúcou dlhoročný spor s Gréckom. 

    Na to, aby dohoda nadobudla platnosť, ju musí v nadchádzajúcich dvoch týždňoch ratifikovať grécky parlament. Názvoslovná zmena nasleduje po dohode so susedným Gréckom, ktoré je v takomto prípade zaviazané podmienkami stiahnuť svoje námietky proti vstupu Macedónska do NATO a potenciálne aj do Európskej únie. Cieľom celej tejto procedúry je urovnať 27 rokov trvajúci spor medzi Skopje a Aténami.

    - Reklama -