Grécky minister Muzalas: Migračná dohoda s Tureckom funguje

    0
    Utečenci v juhotureckom meste Gaziantep (Autor: SITA)

    Podľa Muzalasa sa denne k brehom niektorého z ostrovov na východe Grécka doplaví približne 80 až 100 migrantov, pričom toto číslo nijaký dôvod na znepokojenie nepredstavuje.

    V piatok sa na pašeráckych lodiach doplavilo na grécke ostrovy dovedna 147 ľudí. Tí sa tak pridali k približne 57 000 utečencov, ktorí na území Grécka uviazli po uzavretí tzv. balkánskej migračnej trasy v marci 2016, a z ktorých približne 10 000 sa momentálne nachádza na niektorom z početných gréckych ostrovov.

    Kriminálne živly na pevninu

    Muzalas dodal, že grécke úrady už začali presúvať z ostrovných táborov na pevninu “kriminálne živly”, resp. takých utečencov, ktorí v ostatných migrantoch vyvolávali pocit nebezpečia.

    Grécke ostrovy v Egejskom mori sa vlani a v priebehu prvých dvoch mesiacov tohto roka stali vstupnou bránou do Európy pre viac ako milión migrantov a utečencov.

    Na základe dohody medzi EÚ a tureckou vládou sú migranti od marca vracaní z gréckych ostrovov naspäť do Turecka, pričom relokáciu tých, ktorí majú nárok získať štatút utečenca, zabezpečujú štáty EÚ priamo z tureckých táborov.

    - Reklama -