Grécko zintenzívni pohraničné hliadky a deportácie migrantov

    0
    Migranti sa pokúšajú prelomiť policajný kordón počas zrážok s príslušníkmi gréckych poriadkových síl pred utečeneckým táborom v dedine Diavata, západne od Solúnu na severe Grécka 5. apríla 2019. (Autor: TASR)

    O uvedených opatreniach rozhodla vládna rada pre zahraničné záležitosti a obranu, ktorá sa v sobotu zišla na mimoriadnom zasadnutí. 

    Premiér Kyriakos Mitsotakis ho zvolal po tom, ako sa do Grécka, na ostrov Lesbos, vo štvrtok hromadne doplavilo na člnoch približne 600 migrantov. 

    Ide o najväčšie množstvo od roku 2016, keď vstúpila do platnosti dohoda medzi EÚ a Tureckom, ktorá pomohla výrazne obmedziť prílev migrantov do Grécka. Rovnako najvyššia za posledné tri roky bola aj celková bilancia za mesiac august.

    Deje sa tak v situácii, keď sú utečenecké tábory na gréckych ostrovoch preplnené a ich kapacita je prekročená prinajmenšom dvojnásobne. V Grécku totiž po uzavretí balkánskej migračnej trasy uviazli desaťtisíce migrantov. 

    V posledných mesiacoch Grécka prichádzajú prevažne rodiny z Afganistanu.

    Súčasťou nových opatrení je posilnenie ochrany gréckych hraníc v spolupráci s pohraničnou agentúrou EÚ Frontex a s NATO. Majú sa tiež skrátiť zdĺhavé azylové konania a zintenzívniť policajné operácie zamerané na zaistenie odmietnutých žiadateľov o azyl, ktorí sa stále zdržiavajú na území Grécka. 

     

    - Reklama -