Grécko sa s veriteľmi stále nedohodlo, podá vlastný návrh na riešenie krízy

    0
    Európska centrálna banka (Autor: repro youtube, mg)

    Grécku vraj o 11:00 SELČ vypršalo ultimátum, ktoré dostalo od zástupcov veriteľských inštitúcií na to, aby poskytlo nový návrh riešenia svojej dlhovej krízy. Gréci však údajne so žiadnym uspokojivým riešením neprišli, a preto svoj návrh predstavili veritelia.

    Gréci trvajú na svojich návrhoch

    „Existuje niekoľko dokumentov, na ktorých sa (veriteľské) inštitúcie jednoznačne zhodli. Tie budú zaslané ministrom financií eurozóny a môžu sa stať základom dohody,“ uviedol nemenovaný úniový zdroj. Grécka strana však trvá na svojich návrhoch, ktoré chce Euroskupine poskytnúť, doplnil zdroj z Atén.

    Euroskupina, to jest ministri financií krajín zdieľajúcich euro, má v Bruseli o 13:30 SELČ začať znovu rokovať. Stredajšia schôdzka skončila zhruba po 90 minútach, pretože neexistoval žiadny návrh dohody s Aténami, o ktorom by bolo možné diskutovať.

    Ministri financií sa podľa agentúry Reuters budú dnes zaoberať návrhom vychádzajúcim z ponuky, ktorú Nemecko, Francúzsko, Európska centrálna banka (ECB), Medzinárodný menový fond (MMF) a Európska komisia schválili v Berlíne začiatkom júna. Na stole bude aj zoznam krokov zostavených veriteľmi, ktoré musia Atény podniknúť, kým im budú poskytnuté ďalšie peniaze.

    Medzinárodní veritelia Grécka – Európska komisia, ECB a MMF – v stredu odmietli časť návrhov gréckej vlády na riešenie dlhovej krízy, pretože by podľa nich viedli k ďalšej recesii ekonomiky. Zadlžená krajina sa snaží od veriteľov získať finančnú pomoc, aby mohla budúci týždeň uhradiť MMF dlh vo výške zhruba 1,6 miliardy eur. V opačnom prípade hrozí Grécku platobná neschopnosť a možno aj odchod z eurozóny.

    autor: vam, ČTK

    - Reklama -