Grécko presunulo z preplnených táborov na ostrovoch na pevninu 350 migrantov

    0
    Sýrska invalidná žena čaká s deťmi na autobus v Aténach. Prevážajú ich do tábora v meste Kyllini (Autor: SITA)

    Podľa gréckej štátnej televízie ERT stovky ďalších migrantov plánuje vláda presunúť na pevninu do prístavného mesta Pireus v pondelok.

    Minister obrany Nikos Panagiotopoulos v piatok upozornil, že nárast počtu utečencov prichádzajúcich z Turecka do Grécka dosahuje “rozmery národnej krízy”.

    V apríli počet migrantov žijúcich na gréckych ostrovoch klesol na 14.000. Ich počet však opäť narástol, keď sa v priebehu augusta 2019 doplavilo z územia Turecka na ostrovy v Egejskom mori dovedna 8103 migrantov, vyplýva z údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

    Na ostrovoch Lesbos, Chios, Samos, Leros a Kos v súčasnosti žije takmer 30.000 migrantov. Ide o najväčší počet od marca 2016, keď vstúpila do platnosti dohoda medzi Európskou úniou a Tureckom, ktorá pomohla výrazne obmedziť prílev migrantov do Grécka.

    Migračná dohoda totiž stanovuje, že EÚ môže poslať späť všetkých migrantov a utečencov, ktorí nelegálne prichádzajú na grécke ostrovy cez Turecko. Azylové konania sú však zdĺhavé pre nedostatok personálu.

     

    - Reklama -