Grécko: Putin sa v Aténach stretol aj s opozíciou

    0
    Prezident Ruskej federácie Vladimír Putin (Autor: SITA)

    Mitsotakis navštívil Putina vo večerných hodinách na hoteli a ruský prezident vyjadril nádej, že ďalšie parlamentné strany budú pozitívne reagovať na ruské záujmy v Grécku. Predtým na stretnutí s premiérom Alexisom Tsiprasom zaznelo, že Grécko považuje posilňovanie vzťahov s Ruskom za svoju strategickú voľbu. 

    Vodca Novej demokracie povedal Putinovi, že sa s vládnucou zhodujú na posilnení vzťahov medzi Gréckom a Ruskom. A poznamenal, že Nová demokracia, ktorá bola v rokoch 2004-2009 pri moci, už vtedy výrazne usilovala o rozšírenie vzťahov medzi oboma krajinami. 

    Putin pricestoval do Grécka s ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom a čelnými predstaviteľmi štátnych ropných a plynárenských spoločností. Na bezpečnosť Putina v Aténach dohliada okolo 2500 gréckych policajtov, ktorí podľa tlačovej agentúry AP zablokovali väčšinu centra pre motoristov i verejnú hromadnú dopravu. 

    Dnes Putin navštívi horu Athos, známu ako Svätú horu, kde sa nachádza množstvo kláštorov a posvätných miest pravoslávnych kresťanov. Navštívi kláštor svätého Panteleimona a ruských mníchov. Práve tento rok uplynie tisíc rokov odvtedy, čo sa tam usídlili. V kláštore sa Putin stretne s patriarchom moskovským a celej Rusi Kirillom. 

    - Reklama -