Gréci rozbili zločineckú sieť a zhabali stovku falošných pasov. Hádajte, koľko účtovali za jeden falošný doklad

    0
    Utečenci na pobreží Grécka po vylodení (Autor: SITA)

    Polícia vo vyhlásení uviedla, že na ostrove Lesbos a v regióne Atika, obklopujúcom Atény, prebieha operácia s cieľom rozbiť zločineckú sieť, ktorá poskytuje záujemcom falošné osobné dokumenty.

    O zatknutí informovala v čase, keď v Európskej únii zúri debata o bezpečnosti po piatkových útokoch v Paríži so 129 obeťami na životoch. Očakáva sa, že sa ministri vnútra EÚ v piatok dohodnú na sprísnení kontrol na vonkajších hraniciach schengenského priestoru. Vyplýva to z návrhu dokumentu, ktorý videla agentúra Reuters.

    “Táto zločinecká organizácia zaobstarala doteraz vyše 100 gréckych pasov a dokladov totožnosti, pričom v závislosti od typu dokladu účtovala od 300 do 700 eur za kus,” citovala agentúra Reuters nemenovaného policajného predstaviteľa.

    Ten povedal, že migranti doklady použili poväčšine na to, aby mohli z Grécka cestovať letecky, a dodal, že odtlačky prstov zatknutých osôb pošlú na skontrolovanie Interpolu. Štátnu príslušnosť zadržaných polícia nekomentovala.

    Grécko je členom schengenského priestoru a súčasne hlavnou vstupnou krajinou pre utečencov a migrantov utekajúcich pred konfliktami a chudobou na Blízkom východe aj ďalej.

    Iba tento rok pricestovalo do Grécka už 600.000 migrantov. Väčšinou nezostávajú a pokračujú v ceste na Západ, najmä do Nemecka.


     

    - Reklama -