Grafický vizuál liberálov už ´putuje´ internetom. SaS ním reaguje na verdikt súdu o Rybaničovi

    0
    Filip Rybanič asistent poslanca Jozefa Rajtára (Autor: TASR)

    “Na Slovensku je to síce tak, no rozhodne to tak nechať nemienime. Ďakujeme Filipovi za odvahu. Ako chcú kompetentní trestať korupciu, keď evidentne nemajú ani štipku záujmu na jej odhaľovaní?,” uvádza v reakcii na utorkový verdikt súdu o Filipovi Rybaničovi strana SaS na sociálnej sieti.

    Súčasťou statusu liberálov, ktorý už zdieľajú desiatky ľudí, je grafický viziuál s fotografiou asistenta poslanca Jozefa Rajtára a textom, ktorý upozorňuje na “slovenskú realitu” v súvislosti s korupčným správaním.

    “Súd nechcel vytvoriť precedens, aby sa zverejňovali bankové prevody, ale implicitne uznal špeciálnu situáciu a zmiernil Filipovi Rybaničovi trest,” myslí si Rajtár.

    Súd však podľa neho nezobral do úvahy, že najvyššou pracovnou povinnosťou zamestnanca banky je zaoberať sa podozreniami z prania špinavých peňazí a financovania terorizmu.

    Rybaniča v utorok Krajský súd v Bratislave odsúdil na trojročný trest s jednoročným odkladom a skúšobnou lehotou.

    Zmiernil tak rozsudok Okresného súdu Bratislava V, ktorý Rybaničovi vymeral tri roky s päťročným odkladom a skúšobnou lehotou.

    Okresný súd tiež predtým rozhodol, že sa má Rybanič bývalému ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi ospravedlniť, rozsudok krajského súdu už o tom nehovorí.

    Rybanič mal podľa medializovaných informácií ako zamestnanec komerčnej banky preniknúť do účtu vtedajšieho šéfa rezortu vnútra Roberta Kaliňáka. Údaje z tohto účtu sa potom objavili v niektorých médiách.

    Ukázalo sa napríklad, že Kaliňákovi prišli na účet od spoločnosti B.A. Haus tri platby vo výške 140.000, 50.000 a 70.000 eur. Táto spoločnosť patrila predtým podnikateľovi Ladislavovi Bašternákovi, nedávno odsúdenému za krátenie dane.

    Podobné aktivity vyvíjal asistent smerom k bankovým účtom exministra financií Jána Počiatka, právoplatne odsúdeného a najnovšie obvineného podnikateľa Ladislava Bašternáka a napokon aj v kauze televíznych zmeniek obžalovaného podnikateľa Mariana Kočnera.

    Počiatkov účet bol zo strany Rybaniča prezeraný z rovnakého účtu za použitia rovnakého prihlasovacieho hesla ako Kaliňákov.

     

    - Reklama -