Gott a Vondráčková. Proruskí idioti hudby?

    0
    Zbor Alexandrovci (Autor: SITA)

    Ak sa objaví vo vašom meste stovka ruských vojakov v uniformách s tými ohromnými čiapkami, ktoré si pamätáte z detstva prežitého v susedstve sovietskej vojenskej posádky, môžete reagovať vlastne len dvoma spôsobmi. Vykríknuť so zdesením „pánajána, už zase?“ Alebo sa upokojovať: „Veď to je len kultúrny súbor. Predsa to poznáš z detstva.“ Takže keď Alexandrovovci, oficiálny hudobný a tanečný súbor ruskej armády, prišli minulú sobotu pod záštitou prezidenta Zemana do Prahy, napadlo mi: „Predsa to poznáš z detstva. Pánajána, už sú tu zase?“ Takto začína svoj komentár český novinár.

    Podľa Šídla protestovať proti turné Alexandrovovcov znamená koledovať si o nálepku rusofóba i kultúrneho obmedzenca. „Pretože je predsa úplne normálne, keď sa vo vašom meste producíruje armádny zbor krajiny, ktorá nedávno zabrala kus územia svojho suseda, oficiálne vás považuje za nepriateľa a vyspevuje tu pod symbolom červenej hviezdy rovnaké piesne ako v roku 1985, keď tu tých vojakov nebola stovka, ale tridsaťtisíc.“

    Spomína pritom hosťa alexandrovovského turné, Helenu Vondráčkovú, ktorá kritikom vystúpenia Alexandrovcov odkázala „Ste hlupáci,“ pretože kultúru nemožno spájať s tými, ktorí ju prevádzkujú.

    Má pravdu. Sme zrejme hlupáci, pretože tí múdrejší už zase pochopili, odkiaľ fúka vietor a nové príležitosti, píše sa v komentári.

    Na pomoc Vondráčkovej pribehol aj Karel Gott, ktorý sa vyjadril: „Pripomína mi to časy, keď mi niekto radil, koho mám či nemám mať rád.“ Šídlo končí svoj komentár so slovami: „Užitočných idiotov hudby bude v Česku vždy dosť.“

    Pôvodný komentár nájdete TU.

    - Reklama -