Golunov vypovedal ako svedok v kauze, v ktorej bol obvinený

    0
    Prominentný ruský investigatívny novinár Ivan Golunov odchádza z vyšetrovacieho výboru v Moskve 11. júna 2019. (Autor: TASR)

    Prípad sa podľa neho stále vyšetruje, pričom sa preveruje aj činnosť polície pri novinárovom zatýkaní, aby príslušný spis mohol byť odovzdaný Vyšetrovaciemu výboru Ruskej federácie (Sledkom).

    Golunov bol zadržaný v centre Moskvy 6. júna popoludní. Bol obvinený z pokusu o predaj drog a súd rozhodol o jeho domácom väzení. O niekoľko dní neskôr bol prípad pre nedostatok dôkazov uzavretý. 

    Golunov trvá na tom, že jeho stíhanie súviselo s vyšetrovaním podivných praktík v pohrebných službách a že drogy mu polícia podhodila pri zatýkaní a pri prehliadke jeho bytu.

    Tieto jeho slová potvrdili aj výsledky lekárskych testov na prítomnosť drog v jeho tele, ktoré boli negatívne. 

    Novinár okrem toho tvrdí, že polícia pri jeho zadržaní a počas vyšetrovania použila násilie. Vypovedal, že dvakrát dostal úder päsťou do spánkovej kosti a najmenej raz mu stúpili nohou na hrudník.

    Lekári záchrannej služby, ktorých ku Golunovovi privolali, uviedli, že na zadnej strane lebky mal modrinu a na hrudníku našli viacero odrenín a modrín.

    Golunov neskôr identifikoval policajta, ktorý voči nemu použil násilie. Ide o Maxima Umetbajeva, ktorý nedávno obsadil druhé miesto v súťaži o najlepšieho policajta Moskvy.

    V súvislosti s prípadom Golunov ruský prezident Vladimir Putin odvolal z funkcií dvoch vysokopostavených predstaviteľov moskovskej polície.

    Na novinárovu podporu sa 12. júna v Moskve konal pochod a zhromaždenie, počas ktorých polícia zadržala vyše 500 ľudí.

    - Reklama -