Globalizácia v ohrození. Donald Trump chystá zásadnú zmenu. Inšpirujeme sa aj na Slovensku? Toto nám povedali politici

    0
    US Steel Košice (Autor: TASR)

    Saskársky tímlíder pre zahraničnú politiku Martin Klus sa domnieva, že Donald Trump prezident bude iný ako Donald Trump kandidát na prezidenta. Nasvedčujú tomu podľa neho okrem iného aj „jeho kotrmelce“ ohľadom zdravotného poistenia či múru s Mexikom. Ak vraj predsa len pristúpi k ochranárskym opatreniam, tak to bude skôr tlakom na domácich producentov, prípadne krátkodobým tlakom na krajiny, ako sú Čína alebo Mexiko.

    Koniec globalizácie to podľa Klusa v žiadnom prípade neznamená. „Napriek zbožným prianiam čelných predstaviteľov niektorých krajín, ktoré sa tlaku globalizácie nevedia adekvátne prispôsobiť, bude globalizácia naďalej imanentnou súčasťou sveta. Ak, tak sa len čiastočne spomalí, čo by nakoniec mohlo byť skôr pozitívom ako negatívom,“ ozrejmuje Klus, podľa ktorého by to vytvorilo priestor na jej korekcie, keďže zďaleka nie všetci z globalizácie profitujú rovnako, čo, pochopiteľne, spôsobuje vážne spoločenské problémy.

    Pokiaľ by Slovensko predsa len malo pristúpiť na ochranárske praktiky, Klus je presvedčený, že by tak malo urobiť iba v súčinnosti s ostatnými členskými štátmi. „Samozrejme, bude nevyhnutné reagovať, ale mňa osobne by podstatne viac potešilo, ak by to bolo presne opačne. USA s EÚ by si mali opäť sadnúť k rokovaciemu stolu a oživiť myšlienku TTIP očistenú o viacero relevantných výhrad, ktoré k tejto dohode zazneli. To by bol najžiaducejší vývoj a mám nádej, že Donald Trump ako dobrý biznismen si tiež uvedomuje, že je ďaleko lepšie, ak spolu štáty obchodujú, akoby mali viesť vojny,“ konštatoval.

    „V súčasnej dobe môže protekcionizmus len zvýšiť napätie medzi hlavnými svetovými aktérmi,“ povedal pre ParlamentnéListy.sk podpredseda SNS Anton Hrnko, ktorý sa domnieva, že Trumpova politika bude namierená najmä proti jednému konkrétnemu štátu a nie EÚ (Trump v tejto súvislosti najčastejšie spomínal Mexiko, pozn. redakcie).

    Hrnko si nemyslí, že Slovensko ako otvorená ekonomika a súčasť európskeho trhu môže robiť protekcionizmus. „Sme ekonomika odkázaná na vývoz. Vyrobíme viac, ako sme schopní spotrebovať,“ uviedol. Ako spomenul národniarsky poslanec, protekcionistická politika EÚ sa už robí v prípadoch nekalej konkurencie. „Keď niekto predáva za dumpingové ceny na európskom trhu oceľ, tak musíme proti tomu postupovať, aby sme zachránili naše oceliarne, ale brániť slobodnému pohybu tovarov je aj proti logike Svetovej obchodnej organizácie,“ dodal.

    „Trump sa bude snažiť ochraňovať domáci trh a domácich výrobcov. Svedčia o tom aj jeho nominácie na kľúčové posty v administratíve, kde vo veľkej časti dominuje okruh ľudí, ktorí majú skúsenosti s obchodom a medzinárodným biznisom,“ domnieva sa Milan Krajniak zo strany Sme rodina.

    Známy kollárovec je presvedčený, že aj Slovensko by malo chrániť domácich výrobcov. „Najmä by sme mali chrániť malých a stredných domácich podnikateľov pred nadnárodnými korporáciami, ktoré sú na Slovensku zvýhodňované prostredníctvom investičných stimulov,“ uviedol Krajniak pre ParlamentnéListy.sk. Navrhuje preto, aby bola podpora zo strany štátu viazaná na vytvorenie nových pracovných miest. „Mala by platiť rovnosť… nemalo by záležať od toho, či je firma veľká alebo malá,“ uzavrel.

    Podľa poslanca ĽSNS Milana Uhríka robí Trump len to, čo sľúbil pred voľbami, a nemožno mu preto nič vyčítať. „Jediný, komu globalizácia pomohla, sú nadnárodné korporácie, ktoré častokrát disponujú väčšími rozpočtami ako niektoré suverénne štáty, tomu treba zabrániť,“ povedal pre ParlamentnéListy.sk kotlebovec.

    Uhrík tvrdí, že keby politici nebudovali slovenskú ekonomiku tak, že je bytostne závislá od exportu, tak by nám teoreticky mohlo byť jedno, akú hospodársku politiku vedú Spojené štáty. „Naším jednoznačným zámerom a záujmom musí byť väčšia ochrana slovenského hospodárstva a menšia závislosť na exporte,“ uzavrel.

    Automobilová korporácia Ford po zvolení Donalda Trumpa už prehodnotila plán výstavby fabriky v Mexiku, pričom oznámila, že namiesto toho investuje ďalšie peniaze v americkom štáte Michigan. Všimol si to aj predseda KDH Alojz Hlina. „Myslím si, že je to funkčná stratégia a má svoje opodstatnenie,“ hovorí Hlina, ktorý sa neodváži prognózovať, či Trumpom ohlásený protekcionizmus znamená koniec globalizácie.

    Šéf kresťanských demokratov si vie ochranárske opatrenia predstaviť najmä v rámcoch európskeho trhu. „Európa by sa ako trh mala chrániť, treba nájsť na to modely,“ vyzýva Hlina. Pokiaľ ide o Slovensko, exposlanec má jasne stanovenú prioritu: „Ja by som sa prihováral ochrane slovenského poľnohospodárstva,“ konštatoval.


     

    - Reklama -