George Soros zásadne prehovoril o Merkelovej, utečencoch a moci Nemecka nad Európou

    0
    George Soros (Autor: SITA)

    Soros pripomína, že bol k Merkelovej kritický už v minulosti a ani dnes sa mu vôbec nepáči jej politika úsporných opatrení. „Ale potom, keď ruský prezident Vladimir Putin napadol Ukrajinu, sa stala kancelárka lídrom Európskej únie, a teda nepriamo slobodného sveta. Dovtedy bola nádejnou političkou, ktorá dokáže vycítiť náladu verejnosti a zamerať sa na ňu. Ale v odpore proti ruskej agresii sa stala vedúcou osobnosťou, ktorá riskovala a oponovala prevládajúcim názorom,“ ocenil Soros v rozhovore pre nemecký časopis WirtschaftsWoche, ktorého český preklad z upravenej verzie The New York Review of Books publikoval Reportér magazín.

    Ešte prezieravejšia podľa miliardára bola, keď uznala, že migračná kríza by mohla potenciálne zničiť Európsku úniu. Najprv tým, že spôsobí rozklad schengenského systému otvorených hraníc, a neskôr tým, že postupne oslabí spoločný trh.

    „Ujala sa odvážne iniciatívy s cieľom zmeniť postoj verejnosti,“ domnieva sa Soros. „Beriem tieto veci veľmi osobne, som veľkým zástancom hodnôt a zásad otvorenej spoločnosti, predovšetkým v súvislosti so svojou osobnou minulosťou – ako Žid za nacistickej okupácie Maďarska som prežil holokaust. A verím, že aj ona zastáva tieto hodnoty v súvislosti so svojou osobnou minulosťou, pretože za komunistickej vlády vyrastala vo východnom Nemecku pod vplyvom svojho otca, evanjelického pastora. Preto som jej zástancom, aj keď sa nezhodneme na mnohých dôležitých otázkach,“ vysvetlil miliardár.

    Plán nemeckej kancelárky však vraj bohužiaľ nebol náležite pripravený. „Kríza nie je zďaleka vyriešená a vedúce postavenie kancelárky nielen v Európe, ale aj v Nemecku a dokonca v jej vlastnej strane je ohrozené,“ upozorňuje Soros.

    Napriek tomu kolaps nie je niečím, čo by sa podľa Sorosa nedalo odvrátiť. „Zastaviť naplnenie katastrofálnej predpovede môžu v skutočnosti nemeckí občania,“ myslí si filantrop s tým, že Nemci pod vedením Merkelovej dosiahli pozíciu hegemóna. „A dosiahli ju veľmi lacno. Hegemóni musia obvykle dávať pozor nielen na svoje vlastné záujmy, ale aj na záujmy tých, na ktorých majú vplyv a ktorých chránia. A teraz nastal čas, keď sa musia Nemci rozhodnúť, či chcú prevziať zodpovednosť a záväzky spojené s pozíciou dominantnej sily v Európe,“ hovorí Soros.

    Celý rozhovor si môžete prečítať TU.

    - Reklama -