George Friedman k útokom na Trumpa: CIA sa nedá veriť. USA tiež ovplyvňujú voľby v okolí Ruska

    0
    George Friedman (Autor: ReproFoto: euractiv.com)

    Podľa Friedmana môže byť správa CIA, v ktorej sa hovorí o ovplyvňovaní amerických prezidentských volieb Ruskom, zneužitá odporcami Trumpa. „Tvrdenie autorov správy budú zneužívať pre delegitimizáciu jeho úradu. Už takto pritom hovoria o tom, že by nemal byť prezidentom, pretože získal v hlasovaní menšiu podporu ako Clintonová,“ píše Friedman s tým, že správa CIA môže potenciálne v blízkej budúcnosti vyvolať ústavnú krízu.

    „Správa môže oslabiť Trumpovu pozíciu, pretože ju nechcel zverejniť. Tento fakt by mohli použiť vo svoj prospech jeho odporcovia a raz by mohol slúžiť ako základ pre prípadný impeachment. Ľudia sa budú pýtať, prečo sa tejto správe prikladala taká dôležitosť. Trumpovi priaznivci budú tvrdiť, že jej zverejnenie malo politický motív. Úloha CIA bude aj naďalej spochybňovaná, ako to nakoniec už v minulosti spravil Trumpov poradca pre národnú bezpečnosť Michael Flynn atď.“

    „Bez ohľadu na zámer CIA či prezidenta Obamu správa môže politickú situáciu v Spojených štátoch výrazne destabilizovať. To koniec koncov tiež hrá do kariet Rusku,“ konštatuje Friedman s tým, že je extrémne nepravdepodobné, aby chceli Rusi dopomôcť Trumpovi k víťazstvu vo voľbách. „Zverejnené e-maily neboli natoľko dôležité a ich obsah bol už dávno známy,“ poukazuje Friedman na zjavnú skutočnosť, na ktorú mainstreamové médiá aj Obama zabúdajú.

    Cieľom Rusov nebolo pomôcť konkrétnemu kandidátovi

    Friedman vo svojej analýze ďalej tvrdí, že samotní Rusi môžu byť s obsahom zverejnenej správy fakticky spokojní. „Sami dlhodobo obviňujú Spojené štáty, že prostredníctvom financovania mimovládnych organizácií ovplyvňujú voľby v bývalých sovietskych republikách. Ak to isté urobili Rusi v prípade prezidentských volieb v USA, chcú, aby sa vedelo, že dokážu účinne kontrovať nepriateľovi,“ vysvetľuje Friedman.

    „Ak skutočne do amerických prezidentských volieb Rusi zasiahli, nebolo ich cieľom dopomôcť k víťazstvu konkrétnemu kandidátovi. Konečný úspech Donalda Trumpa pre nich bol len príjemným bonusom v ich úsilí zbaviť sa nenávidenej Clintonovej,“ uvádza Friedman a dodáva, že CIA tak dokončila to, čo Rusi začali. „Pripravila pôdu pre dlhodobú konfrontáciu medzi jednotlivými politickými frakciami,“ píše Friedman, podľa ktorého je najväčším problémom zverejnenej správy to, že obsahuje konkrétne tvrdenia.

    Na pravdivosť tvrdení CIA sa podľa Friedmana pritom nedá vôbec spoliehať. „Spravodajcovia sa mýlili v prípade údajných zbraní hromadného ničenia v Iraku. Nedokázali predpovedať sunnitské povstania v Iraku ani útok Islamského štátu na Mosul. Rovnako tak neboli schopní odhaliť plány Husajna na inváziu do Kuvajtu ani teroristov pred 11. septembrom 2001. Aj z týchto dôvodov je zverejnenie správy CIA značne problematické. Predovšetkým nebolo povedané, či bol do všetkého Trump zapojený, či Obama nenariadil CIA vyšetrovanie z politických dôvodov. Získať tieto informácie je rovnako dôležité ako zistiť, ako k úniku e-mailov došlo.“

    Celý článok v angličtine máte k dispozícii TU.

    - Reklama -