Generál: Zbrojme, inak sa na nás USA vykašlú a nepomôžu nám s Ruskom. Islamisti v Európe? Je to zlé

    0
    Generál Jiří Šedivý, bývalý náčelník Generálneho štábu českej armády, pedagóg Vysokej školy CEVRO Institut (Autor: Archív)

    Hneď na úvod Šedivý odmietol, že by bol svet nebezpečnejší, ako býval v čase jeho náčelníctva generálneho štábu, a dodal, že svet je hlavne iný. „Dnes je pomerne významný faktor, ktorý sa nazýva Rusko, ktoré sa snaží znovu dostať do toho vplyvu, ktorý mal kedysi Sovietsky zväz, čo je logicky kontroverzné. Nemyslím si však, že by Rusko bolo tým najväčším vojenským nebezpečenstvom. Začína byť problém Čína, najmä pre Spojené štáty americké. Čína začína, pochopiteľne, tak ako rastie ekonomicky, politicky, tak aj vojensky, technológie má tie najmodernejšie dnes, Čína je schopná vyslať rakety do vesmíru. A čo je taký základný aspekt, keď opomenieme terorizmus a Stredný východ, tak je to, že sa začína drobiť tá euroatlantická komunita,“ zhrnul Šedivý geopolitickú situáciu.

    Podľa neho toto drobenie môže viesť k tomu, že USA prestanú mať pocit zodpovednosti za Severoatlantickú alianciu. A ak sa Európa nespamätá a nezačne zbrojiť, tak sa Američania sústredia na svoje problémy, čo je podľa generála Tichomorie a Čína, nie Rusko, terorizmus alebo Európa. Potvrdil, že vypovedanie zmluvy o raketách stredného doletu medzi Ruskom a USA bolo tiež o Číne, pretože vzrastajúci počet štátov, ako napríklad Čína, India či Pakistan, rakety tohto typu má.

    Čo robí Európa zle? Podľa Šedivého sa európskym štátom nechce presmerovať peniaze zo sociálnych programov na zbrojenie. „Typický je napríklad postoj Nemecka. Vlani v lete, keď Trump veľmi tlačil na onú definíciu 2 % a viac HDP, tak Nemecko povedalo: Ale my s tým nepočítame a nepredpokladáme, že by sme niekedy mali dve percentá HDP dosiahnuť‘. A teraz argumentujú svojou históriou, minulosťou, čo je tiež svojím spôsobom logické, na druhej strane tým Nemecko dáva ,negatívny‘ príklad ostatným štátom Európy,“ tvrdí generál.

    Ako problém tiež vidí návrat bojovníkov Islamského štátu do Európy. Na jednej strane chápe Donalda Trumpa, že v rámci sťahovania sa zo Sýrie nechce preberať zodpovednosť aj za zajatých európskych džihádistov, ktorí by sa zrejme zdržiavali na Guantáname, na druhej strane podľa neho títo zajatci chcú ísť späť do Európy, pretože na súde v Sýrii alebo v Iraku by ich čakala smrť, v Amerike doživotné väzenie, ale v Európe dostanú maximálne 10 rokov.

    Generál dodal, že Európa odviedla kus práce a začína mať kontrolu nad svojím územím, čo vychádza z toho, keď porovná, ku koľkým teroristickým útokom predtým dochádzalo. Okrem toho vraj dochádza k väčšej výmene informácií medzi tajnými službami. „Tie útoky nás naučili, že sa musíme správať inak,“ uviedol Šedivý. Ale má vraj obavy z radikalizácie tých, ktorí prišli v nedávnej migračnej vlne. Svoj argument opiera o to, že Francúzi, Nemci a Briti neboli schopní integrovať migrantov, ktorí prišli v 60. až 80. rokoch. „Táto skupina ľudí nie je integrovaná do spoločnosti, hovoria o tom dnes pomerne otvorene aj Nemci, ktorí dokonca ani nevedia, kde je pomerne veľká časť tých ľudí, ktorých už mali vyhostiť, a odísť späť do svojich domovov na Strednom východe. A táto spoločnosť tých neintegrovaných migrantov, tak tá sa začne postupne radikalizovať, pretože to v nich skrátka momentálne je,“ zhrnul nebezpečenstvo bývalý náčelník generálneho štábu.

    Migračná vlna z Afriky podľa neho ešte zďaleka nie je na konci vzhľadom na kombináciu klimatických zmien, čoraz väčšieho nedostatku pitnej vody a populačnej explózie. To bude podľa jeho názoru vytvárať ďalší tlak na Európu a začne sa radikalizovať aj väčšinová pôvodná spoločnosť. Aby sa tomu zabránilo, musí Európa podľa Šedivého urýchlene vrátiť ľudí, ktorí prišli z vojnových oblastí, aby znovu vybudovali svoje zničené štáty.

    Zdroj: reflex.cz

     

    - Reklama -