Generál Pavel vyzval, aby sa o Rusku hovorilo pravdivo. A navrhol, ako riešiť migráciu

    0
    Predseda Vojenského výboru NATO generál Petr Pavel (Autor: Hans Štembera)

    Na úvod sa Pavel vyjadril k tomu, či Rusko zohralo významnú rolu v boji proti Islamskému štátu. „Rusko navonok vždy zdôrazňovalo, že treba poraziť Islamský štát, a ja tomu aj verím, pretože Islamský štát bol hrozbou aj pre Rusko. Mnoho veliteľov v Islamskom štáte sa regrutovalo z Čečencov. Na druhej strane sa Islamský štát práve ako určitý proxy hráč svojím spôsobom Rusku v niektorých fázach hodil, pretože destabilizoval úsilie Spojených štátov,“ uviedol so slovami, že neúspech môjho nepriateľa je mojím úspechom.

    „Rusko malo strategický záujem nielen na stabilizácii situácie v Sýrii, ale z hľadiska dlhodobejšieho strategického geografického záujmu sa tiež chcelo vrátiť na Blízky východ, čo sa mu podarilo. Má námornú a leteckú základňu, vytvorilo si tam predpolie a vďaka svojmu pôsobeniu v Sýrii sa stalo hráčom, s ktorým treba diskutovať akékoľvek riešenie na Blízkom východe. Takže v tomto zmysle bolo pre Rusko do určitej miery pohodlné nechať Spojené štáty a koalíciu nimi vedenú tak trochu krvácať na probléme s Islamským štátom a vstúpiť do hry až v okamihu, ktorý sa hodil im,“ poznamenal ešte Pavel.

    Následne hovoril aj o informačnej vojne. „Rusko veľmi dobre vie, že ekonomicky so Západom konfrontačne neuspeje, ale kde môže uspieť, je práve v oblasti informácií a propagandy, kde mu práve technológie a sociálne siete umožňujú veľmi široké pole pôsobnosti a je to nakoniec oveľa efektívnejšie a lacnejšie než vojenské pôsobenie,“ podotkol Pavel.

    „Ruské pôsobenie, ruská propaganda, ich účasť v ovplyvňovaní volieb v mnohých krajinách nie sú len preukázaným faktom, o ktorom sa stále hovorí ako o nepreukázanej hypotéze, ale je to realita, s ktorou jednoducho musíme žiť,“ dodal.

    „Takže by sme sa mali viac zameriavať na to, aby sme nevykreslili Rusko len v čiernych farbách, ale pokiaľ možno vo faktoch,“ povedal ďalej Pavel a pokračoval: „Pretože aj v dobe postfaktickej je mnoho vecí, ktoré si ľudia môžu overiť, a tým, že budeme selektívne vyberať len negatívne fakty, tak, samozrejme, spôsobíme, že naša argumentácia sa stane nevierohodnou. Či sa nám to totiž páči, alebo nie, ľudia sa dostanú aj k pozitívnej časti argumentov o Rusku a, samozrejme, existuje mnoho pozitívnych, rovnako ako tých negatívnych.“

    Na záver sa vyjadril k migrácii v Európe, keď podľa neho bude v tejto oblasti čeliť aj naďalej tlakom. „Aj keď sa nám podarí prijať regulačné opatrenie, aj keby sa nám podarilo zlepšiť stabilitu v krajinách na severe Afriky a na Blízkom východe, pokiaľ nenastane nejaký radikálny obrat v klimatických zmenách, tak migrácia bude rásť aj z čisto klimatických dôvodov. Pre Európu bude veľmi dôležité, ako sa jej podarí zvládnuť nielen prístup k migrácii, ale aj vzťahy s okolitými krajinami, cez ktoré hlavné migračné vlny pôjdu. To je jeden zdroj väčších možných problémov,“ poznamenal Pavel.

    Pôvodný text nájdete na webe kupredudominulosti.cz.

    - Reklama -