Gašparovič podporil Chmelára v boji o prezidentské kreslo. Je svojský, má vlastnú predstavu a dokáže si ju obhájiť, uviedol bývalý dvojnásobný prezident

    0
    Bývalý prezident Ivan Gašparovič (Autor: Juraj Víg)

    Z videa, ktoré zverejnil na youtube uviedol, že u Chmelára sa mu páči jeho pozitívny vzťah k štátu, či kritické a nestranné uvažovanie. Rovnako  uviedol, že ho oslovila aj programová vízia v Tieňovej správe o stave republiky, ktorú schvaľuje vo viacerých oblastiach. „Ako kandidátovi na prezidenta s takouto predstavou by som mu svoj hlas pokojne dal,“ konštatoval Gašparovič.

    Ako bývalý prezident dodal, vie si obhájiť svoje predstavy a stotožňuje sa s jeho hodnoteniami zahraničnej politiky, či pozitívnym vnímaním nášho členstva v Európskej únii.

    „U pána docenta si vážim aj to, že nie je ten, ktorý hovorí len o negatívach tohto štátu, ale dokáže oceniť aj pozitíva. To je znak, že nie je populistický, na rozdiel od tých, ktorí tvrdia, že štát je nefunkčný a nič dobré sa tu nedeje. Nie je to pravda. Samozrejme, že je veľa vecí, ktoré treba zmeniť a upraviť tak, aby boli pre občana prospešné,“ odôvodnil svoje rozhodnutie.

    Chmelár sa na Facebooku vyjadril, že si podporu bývalého dvojnásobného prezidenta váži. Najmä z toho dôvodu, že ho podporil napriek tomu, že ho v niektorých krokoch ako politický analytik kritizoval. „Cením si u štátnika schopnosť nadhľadu a objektívneho hodnotenia a ďakujem mu za priazeň,“ uzavrel.

    Šance

    Podľa najnovšieho prieskumu agentúry AKO, ktorý vyšiel začiatkom minulého týždňa, sú medzi favoritmi viaceré známe mená. V prieskume, ktorý robili na vyše tisíc respondentoch, vyhráva vedec Robert Mistrík, ktorého podporuje SaS a Spolu Miroslava Beblavého. Za ním nasledoval Peter Pellegrini, napriek tomu, že svoju kandidatúru neohlásil. Šéf agentúry Václav Hřích to vysvetlil tým, že Smer stále neuviedol meno kandidáta, ktorého postaví do boja o Prezidentský palác.

    Ak by však dosadili súčasného premiéra, mal by vysokú šancu na postup do druhého kola. V kuloároch sa hovorí o tom, že Smer rozmýšľa nad postavením Miroslava Lajčáka, Petra Kažimíra, či samotného premiéra. Lajčák aj Pellegrini svoju kandidatúru v marcových voľbách odmietajú.

    Medzi favoritmi sa objavil aj samotný Chmelár, ktorý by sa umiestnil hneď za predsedom vlády. Nasledoval by Andrej Danko, rovnako v prípade, ak by za SNS dosadil sám seba.

    Päticu možných najúspešnejších kandidátov uzatvára sudca Ústavného súdu Štefan Harabin. Podľa Hřícha je ale dôležité povedať, že ani jeden zo spomenutých sa nemôže považovať za jednoznačného favorita, pretože percentuálne rozdiely medzi nimi sú veľmi tesné.

    Kandidáti

    Medzi doteraz známych kandidátov do marcových volieb vieme o Robertovi Mistríkovi, Milanovi Krajniakovi za Sme rodina, Štefanovi Harabinovi, Zuzane Čaputovej s podorou Progresívneho Slovenska, predsedovi ĽSNS Marianovi Kotlebovi, šéfovi Mostu-Híd Bélovi Bugárovi.

    Rovnako záujem o kandidovanie vo voľbách vyjadrila aj Bohumila Tauchmanová, bývalý šéf ochranky Vladimíra Mečiara Juraj Zábojník, svedok únosu Michala Kováča ml. Oskar Fegyveres, bývalý poslanec za KDH František Mikloško, Róbert Švec, Martin Daňo, Martin Jakubec či Radovan Znášik.

    Cez víkend ohlásila kandidatúru dlhoročná novinárka za Televíziu Markíza a bývalá žena súčasného predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Juraja Drobu, Gabriela Drobová.

    Kandidátov nepredstavili ešte strany Smer, SNS, či OĽaNO. Rovnako ani KDH, pri ktorom sa hovorí o postavení ich vlastného kandidáta Mariána Čaučíka.  

    - Reklama -