Gašpar prehovoril o úplatkoch Kaliňáka a Počiatka. Jeho slová hovoria za všetko

    0
    Minister vnútra SR Robert Kaliňák a vpravo prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar (Autor: TASR)

    Prokurátor Vasiľ Špirko dnes avizoval, že podáva trestné oznámenie pre podozrenie zo sabotáže na ministra vnútra Kaliňáka, policajného prezidenta Gašpara, riaditeľa NAKA Hraška a riaditeľa protikorupčnej jednotky Krajmera, pretože podľa neho Kaliňák vydal pokyn na jeho diskreditáciu len preto, že dostal trestné oznámenie, podľa ktorého sú Kaliňák a Počiatek skorumpovaní.

    Podľa Špirka brali Kaliňák a Počiatek státisícové úplatky. Prokurátor na tomto prípade robil, no neskôr ho obvinili. Provízia mala ísť Počiatkovi a Kaliňákovi zo zákazky na obstarávanie sieťových komponentov a technológií.

    „Môžete zdiskreditovať prokurátora, ale nemôžete zničiť pravdu. Pravda je stále len jedna. Preto v mene všetkých prokurátorov, ktorí boli nedobrovoľne odstavení od výkonu svojej práce, a aby sa predišlo tomu, že budú sudcovia a prokurátori postihovaní za svoju prácu, oznamujem, že podávam trestné oznámenie na ministra vnútra, policajného prezidenta Gašpara, riaditeľa NAKA Hraška a riaditeľa protikorupčnej jednotky Krajmera,“ povedal Špirko.

    Špirko bol prokurátorom osemnásť rokov, pričom dozeral na obchodovanie Ladislava Bašternáka s Robertom Kaliňákom a aj na daňové podvody. Jeden z podvodníkov Ľuboš Varga mu povedal o vážnych podozreniach z korupcie na ministerstve vnútra. Potom Špirka NAKA dvakrát obvinila z trestného činu zneužitia právomocí verejného činiteľa.

    Disciplinárna komisia generálnej prokuratúry však potvrdila, že Špirko sa ničoho nedopustil, a oslobodila ho spod všetkých obvinení. Viac sme o tom písali TU.

    Špirko zavádza, hovorí policajný prezident

    Podľa Tibora Gašpara Špirko zavádza. „Každý občan tejto krajiny môže podať trestné oznámenie, platí to aj o občanovi Špirkovi. Neviem, aký trestný čin bude oznamovať. Považujem jeho výroky za zavádzanie verejnosti, určite v mnohom,“ uviedol Gašpar.

    „Ten, kto prišiel s trestným oznámením voči prokurátorovi Špirkovi, bol občan tejto krajiny a podal toto podanie na úrad špeciálnej prokuratúry do rúk jeho nadriadených. Tento prípad nevyhľadávala polícia a ani sme nedostali trestné oznámenie. Na generálnej prokuratúre sa rozhodlo, že dozor nad týmto oznámením bude vykonávaný z Krajskej prokuratúry Banská Bystrica a vyšetrovanie bude vykonávať Národná protikorupčná jednotka. Špirko to spochybňoval,“ ozrejmil Gašpar s tým, že všetky podnety voči prokurátorom vykonáva Národná protikorupčná jednotka.

    Tibor Gašpar pripomenul, že od začiatku bolo konanie voči Špirkovi dožadované z Krajskej prokuratúry Banská Bystrica. „Celou podstatou príbehu je, či pán Špirko prijímal alebo neprijímal trestné oznámenie, či poučil osobu, či tam bola tretia osoba a či sa naplnili predpoklady trestného poriadku. Oznamovateľ tvrdí, že to tak nebolo. Znalecký expertízny posudok potvrdil, že podpisy nie sú tej osoby, ktorej sa zápisnica týka,“ spresnil vyšetrovanie voči Špirkovi policajný prezident.

    Gašpar odmieta, že by bol zaujatý. „Vylučujem kategoricky účelové obviňovanie tejto osoby. Ja nevyšetrujem. Nemám pridelené vyšetrovacie spisy a ani nemôžem vstupovať do vyšetrovania. Všetky prípady majú svojho vyšetrovateľa a dozorového prokurátora. Nebojím sa o objektivitu,“ dodal.

    „Som veľmi výrazne spolu s riaditeľom protikorupčnej jednotky atakovaný. Prichádza to od osoby, ktorá mala problémy a ktorej daňové problémy sa vyšetrujú,“ povedal Gašpar o Igorovi Matovičovi s tým, že rozumie jeho dôvodom, prečo sa ho chce zbaviť.

    Gašpar o Kaliňákovi a Počiatkovi

    Policajný prezident Tibor Gašpar tvrdí, že v oblasti korumpovania Kaliňáka a Počiatka nič nevie. „Neviem o nej nič. Celá vec sa vyšetruje. Keď to chcete, aby to bolo podrobné, tak sa to musí vyšetriť. Ja neviem, aké úkony tam prebehli a kto všetko bol vypočutý,“ povedal Gašpar.

    Policajný prezident preto neplánuje odstúpiť zo svojej funkcie. „Dostávam veľa podporných e-mailov a esemesiek. Ja nie som volený občanmi tejto krajiny. Ak minister zváži, že ma treba odvolať bez udania dôvodu, budem to rešpektovať,“ dodal.

    „Nerozumiem vyjadreniam Špirka, ale rozumiem, že sa to v kontexte týchto dní hodí,“ uzavrel Tibor Gašpar.

    - Reklama -