Gašpar a jeho „rodinný“ klan sú tí, ktorí môžu diktovať aj premiérovi, spustil Simon

    0
    Poslanec NR SR Zsolt Simon (Autor: TASR)

    V stredu oznámil predseda vlády Peter Pellegrini, ktorý bol po demisii Tomáša Druckera poverený prezidentom dočasným vedením ministerstva vnútra, že policajný prezident Tibor Gašpar skončí vo svojej funkcii najneskôr k 31. máju.

    „Dohodli sme sa s pánom prezidentom Policajného zboru (PZ), že aj vzhľadom na aktuálnu situáciu a uvedomujúc si potrebu stabilizovať situáciu a upokojiť to pnutie, zbaviť políciu toho, aby bola neustále pod tlakom médií a bola spochybňovaná jej činnosť, sme sa dohodli, že na pozícii policajného prezidenta skončí,” uviedol Pellegrini s tým, že Gašpar skončí k 31. máju tohto roka.

    Gašpar potvrdil, že napĺňa sľub, ktorý dal, že ak sa dohodne s úradujúcim ministrom vnútra na odchode, odíde. „Žiadosť o uvoľnenie z funkcie prezidenta PZ urobím už zajtra, aby to bolo úplne zrejmé a jasné,” uviedol Gašpar. Svojím odchodom chce dosiahnuť, aby zbor mohol fungovať bez atakov, politizácie “a bez toho, čo malo značný dopad na to, v akej klíme sa v PZ pracuje”. Viac sme o tom písali TU.

    Simon: Gašpar a jeho rodinný“ klan sú tí, ktorí môžu diktovať aj premiérovi

    Nezaradený poslanec a bývalý člen Mosta-Híd Zsolt Simon si myslí, že podmienky si diktuje Tibor Gašpar. „Ján Kuciak vo svojich článkoch popisoval, ako sa mafia dostala až na úrad vlády aj to, ako niektorí ´naši ľudia´ stoja nad zákonom. Jeho články poukázali aj na to, ako polícia zahladzuje stopy, respektíve pomáha takým ako Kaliňák, Fico a ostatným z vládnej koalície zostať v pozícií beztrestnosti.

    Posledné týždne a dni poukázali na to, že Gašpar a jeho ´rodinný´ klan sú tí, ktorí môžu diktovať aj premiérovi,” napísal na sociálnej sieti Facebook Simon.

    „Po vražde Kuciaka a jeho snúbenice pohár trpezlivosti pretiekol. Verejnosť žiadala právom, aby odišiel Gašpar z postu šéfa polície a Kaliňák z ministerstva vnútra. Keď sa dlho nedialo nič a premiér obhajoval Kaliňáka a Gašpara, občania právom začali žiadať zmenu aj na poste premiéra,“ myslí si o protestoch poslanec.

    Odchod až kým nepoupratuje, hovorí exbugárovec

    Simon zároveň pripomína, že hoci zo svojich postov odstúpili Robert Fico aj Robert Kaliňák, tak Tibor Gašpar ostal. „Po zostavení vlády figúrok na čele s Pellegrinim nový minister vnútra Drucker tiež nevedel či nemohol pohnúť so šéfom polície Gašparom. Tak podal radšej sám demisiu. Pellegrini ako premiér sa stáva aj ministrom vnútra a prijíma rozhodnutie ´rázne´,“ opísal posledné dni exbugárovec.

    „Gašpar odchádza, ale až potom, ako stihne za sebou poupratovať a vybrať si svojho nástupcu a figúrky, ktoré majú garantovať ich beztrestnosť. Odchádza až o mesiac a pol. Ak vláda neskončí skôr,“ dodáva.

    Tento postup podľa Simona poukazuje na to, že v skutočnosti ten, ktorý rozhoduje „nesedel vo vláde Fica a nesedí ani vo Ficovej bábkovláde, ale niekde úplne inde“.

    „Poslanci a členovia vlády len vykonávajú to, čo im je asi predložené. Pochybujem, že zdravý rozum im radil takto postupovať a miesto policajného prezidenta obetovať aj premiéra Fica. Či z vlastnej vôle, alebo z vôle niekoho iného za daný stav zodpovedá každý člen politickej strany vládnej koalície. Zvlášť tí, ktorí majú poslanecký mandát. To oni udržujú tento chorý systém, kde si šéf polície po evidentných zlyhaniach môže klásť podmienky svojho odchodu,“ uzatvára Zsolt Simon s tým, že situácia je horšia než si myslel pred dvomi rokmi.

    - Reklama -