Gang Somálčanov v Anglicku mesiace sexuálne zneužíval dvanásťročné dievčatká. Tie si chodili pre antikoncepciu a doktorom to vôbec nepripadalo divné…

    0
    Zachránení africkí imigranti (Autor: TASR)

    Súd so sedemčlenným somálskym gangom začal tento rok v septembri a práve v utorok dostihla spravodlivosť troch z jeho členov. Dvadsaťtriročný Sheikh si odsedí šestnásť rokov a rovnako starý Abdulahi aj o rok starší Dahir dostali obaja po ôsmich rokoch trestu. Somálčania sa navyše k svojim obetiam správali veľmi brutálne a prezieravo. „Urobili ste obrovskú hanbu svojim rodinám aj sami sebe. Nie ste hodní mojej ďalšej pozornosti, ktorá sa sústredí na štyri vaše obete,“ predniesol sudca Peter Blair.

    „Boli to štyri deti, ktoré ešte len hľadali svoju životnú cestu. Zneužili ste svoj vyšší vek a svoju väčšiu silu na ich manipuláciu a prinútili ste ich, aby sa stlali objektmi uspokojovania vašich sexuálnych pudov. Následky vášho zneužívania sú pre nich katastrofálne. Cítia sa byť teraz bezcenné, špinavé a nemilované. Ich bolesť stále pretrváva a teraz aj vy aspoň čiastočne pocítite dôsledky svojho konania. Chcel by som zároveň poďakovať a vzdať hold vašim obetiam, ktoré sa rozhodli proti vám svedčiť,“ povedal sudca.

    Prebiehajúci súdny proces je už v poradí tretí, kedy sa súd zaoberá deliktmi somálskych prisťahovalcov vo Veľkej Británii. Doteraz súdy odsúdili štrnásť obvinených, ktorí strávia za mrežami za sexuálne zneužívanie detí a obchodovanie s drogami spolu viac ako sto rokov. V tomto „treťom kole“ stálo pred súdom sedem mužov, ale, ako uvádza denník Daily Mail, štyria z nich neboli nakoniec vôbec potrestaní, pretože sa porota nebola schopná zhodnúť na rozsudku.

    Obžalovaní svoju vinu pred súdom popierali a niektorí tvrdili, že dievčatá vôbec nepoznajú, pričom ich museli neprávne identifikovať. „Ich systematické zneužívanie v priebehu niekoľkých rokov je ťažké pochopiť. Dievčatám bude zrejme trvať dlhé roky, než sa dokážu s týmito trpkými skúsenosťami vyrovnať,“ cituje denník vyšetrovateľku Lisu Jonesovú a dodáva, že sexuálne zneužívanie detí pokračovalo tak dlho aj v dôsledku prehliadania zo strany úradov, polície a lekárov.

    „Lekárom napríklad nepripadalo vôbec divné, že si pre antikoncepciu prišli dievčatá vo veku dvanásť rokov, ktoré sa okrem iného sťažovali na silné krvácanie a dožadovali sa testov na pohlavné choroby. Policajtom zase trvalo takmer pol roka, než začali vyšetrovanie, pretože boli zaneprázdnení riešením ostatných prípadov. Ani v škole si bohužiaľ nevšimli zmenu nálad a študijných výsledkov u obetí somálskeho gangu,“ konštatuje britský denník Daily Mail.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -