Galkova postupová kalkulačka: Má vôbec šancu stať sa podpredsedom NR SR?

    0
    Na snímke uprostred Ľubomír Galko medzi opozičnými poslancami NR SR Gáborom Grendelom a Ondrejom Dostálom. (Autor: TASR)

    Podpredsedníčka Národnej rady Slovenskej republiky Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) opúšťa hradný vrch a sťahuje sa do Bruselu. Tam sa od 1. júla ujme mandátu v Európskom parlamente.

    Už pred letnými prázdninami preto plánuje vzdať sa svojho poslaneckého mandátu, s ktorým sa uvoľní pre SaS aj stolička podpredsedu NR SR.

    Na to by chcel zasadnúť Ľubomír Galko. Jeho nominácia sa však stretla s nevôľou koalície, ktorá ho môže zablokovať.

    Nateraz mu podporu deklarovali predstavitelia strán OĽaNO, Sme rodina a Most-Híd. Hlasovať sa bude na aktuálnej schôdzi, ktorá sa začne dnes. Pre rozsiahly program a parlamentné prázdniny sa však môže pretiahnuť až do septembra.

    Proti Smer aj Kotlebovci

    Už krátko po oznámení mena náhradníka sa poslanci Erik Tomáš a Robert Fico (obaja Smer – SD) tvrdo vyjadrili proti Galkovi.

    Ako pre ParlamentnéListy.sk povedal končiaci poslanec Smeru a podpredseda poslaneckého klubu Miroslav Číž, išlo o ich súkromný názor a o podpore či nepodpore sa bude ešte rozhodovať na poslaneckom klube strany.

    Ani podľa neho však Galko nie je vhodný kandidát.

    „Voľba nového podpredsedu sa ma už týkať nebude, keďže odchádzam do europarlamentu, ale aj ja mám veľké výhrady voči pánovi Galkovi. Vedie konfrontačnú politiku a sú okolo neho kontroverzie a podozrenia, napríklad z odpočúvania. Viem si predstaviť z radov SaS aj lepšieho kandidáta,“ povedal, no vhodnejšieho poslanca konkretizovať nechcel.

    Na zasadnutí klubu bude o Galkovi diskutovať aj Slovenská národná strana, dovtedy sa poslanci ku Galkovi vyjadrovať nechcú.

    Proti nominácii Galka sa postavili aj v Ľudovej strane Naše Slovensko.

    Ako povedal podpredseda strany Milan Uhrík, kotlebovcom prekáža, že viacerí ich kandidáti napriek dohode zo začiatku volebného obdobia nedostali podporu pri hlasovaní vo výboroch.

    „Pán Galko je vôbec jeden z najhorších možných nominantov liberálov na túto pozíciu. Patrí k najviac zdiskreditovaným politikom a ak by mal NR SR viesť s rovnakou morálnosťou a odbornosťou, s akou viedol svojho času ministerstvo obrany, tak by to bola pre parlament hotová katastrofa,“ zdôrazňuje Uhrík.

    Post patrí SaS

    Ako jediná koaličná strana podporil Galka Most-Híd. Andrej Hrnčiar, ktorý tiež zastáva rolu podpredsedu NR SR, nevidí dôvod, prečo by za Galka nemal hlasovať.

    „Vynorili sa výhrady, že za odpočúvanie novinárov mu tento post nepatrí. Nesúhlasím s týmto prístupom. Pán Galko dostal mandát ako poslanec od ľudí, ktorí si jeho kauzu mohli sami vyhodnotiť. SaS ako najsilnejšia opozičná strana má právo nominovať na jeden post podpredsedu parlamentu toho, koho uzná za vhodného,” je presvedčený Andrej Hrnčiar, ktorého postoj strana SaS oceňuje: „Z vyjadrení zástupcov demokratickej opozície očakávame, že Ľubomír Galko získa ich podporu.

    Rovnako sa vyjadril aj Most-Híd. Oceňujeme tento postoj.“

    Podpora demokratickej opozície a strany Most-Híd však Galkovi nezaručuje úspech. Potrebuje totiž získať na svoju stranu nadpolovičnú časť všetkých poslancov.

    Nateraz tak môže rátať s 57 hlasmi z radov SaS, OĽaNO, Sme rodina a Most-Híd, podporiť by ho mali aj viacerí zo 16 nezaradených poslancov. Napriek tomu sa Galko do vyjednávania s inými poslancami zrejme nepustí.

    „S ĽSNS určite rokovať nebudeme, nepokladáme ju za súčasť demokratickej opozície. S vládnou SNS to tiež nemáme v úmysle. Čo sa týka demokratických opozičných strán – PS a Spolu a nezaradených poslancov, oficiálne rokovania nebudeme iniciovať ani tu. Ľubomír Galko je však pripravený sa kedykoľvek prísť predstaviť na klub alebo im zodpovedať na akékoľvek prípadné otázky,“ dala strana ponuku.

    V SaS sú presvedčení, že by ostatné politické strany, a najmä Smer, nemali posudzovať, koho na pozíciu podpredsedu parlamentu nominovali. Tento post im patrí a o inom kandidátovi strana neuvažuje.

    Pripomenuli tiež, že SaS ako súčasť koalície v roku 2010 hlasovala za Roberta Fica a to napriek tomu, že už bola známa jeho údajná nahrávka o zháňaní peňazí vlastnou hlavou.

    Autor: TK

    - Reklama -