Galko tvrdo o Hrnkovi: Je nekompetentný. Ten mu nič nedaroval: Skladník z Kauflandu. Radičová ho vykopla ako špinavú bielizeň

    0
    Ľubomír Galko a Anton Hrnko (Autor: TASR)

    Predseda brannobezpečnostného výboru a podpredseda SNS Anton Hrnko navrhuje, aby mali poslanci v parlamentných výboroch, kde sa rokuje o utajovaných skutočnostiach, povinnú previerku Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) aspoň na stupeň tajné.

    „Poslanci v týchto výboroch by mali mať previerku NBÚ. A ak nebudú postupovať podľa zákona, mali by prísť o previerky aj o členstvo v danom výbore. Nie je možné, aby sa utajované skutočnosti ich ústami dostávali na verejnosť,” vyhlásil Hrnko. Podotkol, že v súčasnosti má aktívnu previerku v rámci brannobezpečnostného výboru iba on.

    Zmeny chce Hrnko presadiť aj na základe udalostí z posledných týždňov. Podľa jeho slov opozícia neraz informovala verejnosť o utajovaných skutočnostiach. Spomínal napríklad poslancov Ľubomíra Galka (SaS) a Gábora Grendela (OĽaNO) a zverejnenie utajovaných informácií napríklad z kauzy únosu Vietnamca.

    Zrnká múdrosti“

    To sa však nepáčilo najmä opozičným poslancom. „Ak niekto ohrozuje utajované skutočnosti v tejto krajine, tak sú to politici vládnej koalície a ich nominanti v polícii, na súdoch, prokuratúre či na daňových úradoch,” reagoval poslanec OĽaNO a šéf výboru na kontrolu činnosti SIS Grendel. Poukázal na únik daňového tajomstva prezidenta Andreja Kisku či predsedu OĽaNO Igora Matoviča aj na únik videa z vyšetrovacieho spisu dopravnej nehody Daniela Lipšica.

    „Na základe týchto, ale aj ďalších príkladov nemám absolútne žiadnu dôveru, že tento štát dokáže uchrániť utajované skutočnosti, akými sú napríklad aj informácie v bezpečnostných previerkach. Preto piatkové vyjadrenia pána Hrnka beriem len ako zrnká múdrostí, ktoré moju podporu za tejto vlády určite nezískajú,” doplnil Grendel.

    Galko: Hrnko je nekompetentný

    Reakcia podpredsedu SaS Ľubomíra Galka bola ešte ostrejšia. „Pán Hrnko je nekompetentný a obávam sa, že nemá kapacitu sám na to prísť. Žiaľ, nevie rozlíšiť, čo je a čo nie je utajovaná skutočnosť. Vopred by som chcel upozorniť, že ani moje hodnotenie jeho odbornosti nie je utajovaná skutočnosť, ale všeobecne známy fakt, ktorým disponuje prakticky každý občan Slovenska, ktorý pána Hrnka pozná,“ uviedol Galko.

    „Ak k tomu zarátame jeho ďalšie prešľapy – napríklad kádrovanie redaktorov RTVS – pán Hrnko je obrovskou hanbou SNS a celej koalície. Ale na Slovensku  okupovanom Smerom a SNS je to tak, že takýto neodborník a nekompetentný človek vedie dôležitý výbor, akým je výbor pre obranu a bezpečnosť,“ dodal.

    Hrnko: Vysokokompetentné hodnotenie od skladníka z Kauflandu

    Vyjadrenia Galka však nahnevali Antona Hrnka zo SNS. „Nuž, od skladníka z Kauflandu je to určite vysokokompetentné hodnotenie. Len mu chcem pripomenúť, že za jeho kompetentné rozhodnutia na MO SR ho premiérka Radičová vykopla z rezortu ako špinavú bielizeň, že jeho kolosálny obchod, keď predal zhruba 120 000 Sa 58 (samopal vzor 58) po 12 eur za kus, je vzorom ´kompetentného rozhodnutia´ šetriaceho peniaze daňových poplatníkov (na čiernom trhu hodnota zhruba 300 eur), že jeho rozhodnutie zrušiť v OS SR tanky a predať ich do ´šrotu´ za cenu starého železa donútilo vtedajšieho prezidenta I. Gašparoviča pohroziť mu trestným oznámením za trestný čin vlastizrady,“ napísal Hrnko.

    Podľa Hrnka by sa dalo konanie Galka spísať do hrubého románu. „Ale má to vôbec cenu? Stojí mne, ktorému od začiatku roku svetový citačný index registruje 37 citácií vo vedeckých prácach, vôbec za to zaoberať sa nejakým Galkom? No začnem vtedy, keď mi predloží aspoň jednu citáciu jeho práce za celý doterajší život. Takže načo? Psy štekajú a karavána ide ďalej!“ uzavrel národniar.

    Čoho sa boja? Pýta sa národniar

    K celej záležitosti sa však Hrnko vrátil aj v nedeľu večer s tým, že svojou tlačovou konferenciou predpokladal, že zabŕdne do osieho hniezda. „Musím povedať, že najviac som bol prekvapený z toho, že som nezačul ani jeden vecný argument proti zo strany opozície, ale len čisté osočovanie mojej osoby, ktoré nie je hodné slušného človeka, aby ho komentoval.“

    „Čoho sa boja páni poslanci opozície, keď ako tvrdia, sú čistí ako ľalia a reprezentujú vraj slušné Slovensko. Veď predsa pre slušného človeka by nemal byť žiaden problém získať previerku NBÚ. Veď podľa rečí takej Remišovej, Matoviča, Kollára, Galka či Rajtára etc. by sa mali báť predovšetkým koaliční poslanci! Alebo je to celkom ináč? Nuž, uvidíme, ako sa veci budú vyvíjať. Kto nakoniec pustí do…, lebo sa bude báť, čo by všetko cez previerky mohlo vyjsť na svetlo sveta,“ dodáva.

    Hrnko je zároveň presvedčený, že nikto, kto žije slušným životom, sa nemusí previerok NBÚ obávať.  „Tak v čom je problém, pán Grendel?! To, že má obavy pred takýmto procesom p. Galko, môžem si domyslieť prečo asi. To, že sa asi bude báť p. Kollár and co…, tiež sa môžem domnievať asi prečo. Ale prečo sa bojíte vy? Prečo sa bojí pán Rajtár? Prečo ostatní z opozície? Žeby preto – ako hovoril múdry rabín – že všetko je ináč? Žeby slušnosť bola iba predstieraná?“ pýta sa podpredseda SNS.

    - Reklama -