Galko to asi opäť schytá: v parlamente bude zrejme poriadne horúco

    0
    Ľubomír Galko (Autor: TASR)

    Poslanci za SNS sa majú podľa predsedu poslaneckého klubu strany Tibora Bernaťáka ešte pred voľbou stretnúť v klube, na ktorom dohodnú svoj postup. Klub Mosta-Híd nomináciu Galka podporí.

    Nový podpredseda parlamentu sa má voliť vo štvrtok 12. septembra. “Zúčastním sa voľby a pána Galka voliť nebudem. Je to môj osobný záver, je to pre mňa nedôveryhodný človek,” povedal Jarjabek.

    “Sme dosť dlho v parlamente na to, aby sme sa navzájom poznali, kto čo povedal, kto si za čím stál, kto klamal, kto koho kedy urazil, kto sa ako neslušne správal. Z toho budem vychádzať,” vysvetlil poslanec Smeru-SD.

    Šéf Smeru-SD Robert Fico ešte v júni uviedol, že Galka voliť nebude a mieni sa usilovať o to, aby opozícia prišla s inou nomináciou.

    „Sám hovorím ako individuálna osoba, ako poslanec, že tento človek v živote hlas odo mňa nedostane a budem viesť poslanecký klub k tomu, aby opozícia predložila iný návrh,” dodal Fico, ktorý nepopiera, že post patrí opozícii, na mieste podpredsedu si však nepredstavuje Galka,” uviedl v júni Fico. 

    Podľa šéfa Smeru sa SaS musela zblázniť, keď navrhla Galka za kandidáta na podpredsedu národnej rady, pretože “to je človek, ktorý porušil všetky demokratické princípy pri odpočúvaní novinárov”.

    Podporiť Galka sa vtedy nechystal ani poslanec Erik Tomáš (Smer-SD).  

    “Rešpektujem právo opozície obsadiť jeden post podpredsedu parlamentu. Ale pokiaľ bude trvať na Ľubomírovi Galkovi ja ho voliť určite nebudem. Kvôli škandálu s odpočúvaním už totiž nemal byť v politike vôbec, nieto ešte kandidovať na takýto post,” napísal 11. júna na sociálnej sieti Tomáš.

    Galko na júnove reakcie Tomáša a Fica reagoval poďakovaním: “Smerákom ďakujem, svedčí to o tom, že odvádzam dobrú robotu. Predstavte si, že by mi Fico alebo niekto iný zo Smeru zagratuloval a povedal, že sa teší na spoluprácu. Pod zem by som sa prepadol.”

    Predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd Tibor Bastrnák pre TASR uviedol, že poslanci budú hlasovať za Galka. Potvrdil tak dávnejšie stanovisko strany, že voči rozhodnutiu SaS nemá Most-Híd výhrady.

    Opozičné hnutia OĽaNO a Sme rodina v júni deklarovali, že Galka na post podpredsedu podporia. Galko má na poste podpredsedu NR SR nahradiť Luciu Ďuriš Nicholsonovú, ktorá sa stala poslankyňou Európskeho parlamentu.

    O nominácii rozhodla republiková rada SaS ešte v júni.

    - Reklama -