Galko ide po Ficovi zo všetkých síl. Najnovšie ho chce dokonca dostať aj z bytu

    0
    Ľubomír Galko (Autor: SITA)

    Predseda vlády by mal odvolať prezidenta finančnej správy Františka Imreczeho, ktorý má podľa Galka leví podiel na ututlávaní kauzy nadmerného odpočtu DPH pri bytovom komplexe Five Star Residence.

    Objekt stavala firma Real Štúdio K.F.A. podnikateľa Mariana Kočnera a firma Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur. Bašternák vraj 12 miliónov eur za byty vyplatil v hotovosti. Následne si Bašternákova firma uplatnila nadmerný odpočet DPH, pričom to nikto neskúmal a suma bola vyplatená hneď, uviedol pred časom poslanec za SaS Jozef Rajtár.

    „Vyzývame koaličné strany SNS, Most-Híd a Sieť, aby si zachovali tvár, nenapomáhali podozrivým a nechránili svojimi hlasmi v parlamente Roberta Kaliňáka,“ zdôraznil Galko. Upozornil, že ak bolo v hotovosti vyplatených 12 miliónov eur, polícia, ktorú vedie minister vnútra Robert Kaliňák, mala dávno konať a preverovať podozrenie z prania špinavých peňazí.

    Rajtár upozornil, že ak by Bašternák vyplatil za sedem bytov 12 miliónov eur v hotovosti v desaťlitrových kufríkoch, tak by tých kufríkov bolo 24. Bašternákove a Kočnerove firmy boli podľa Rajtára takmer neustále v strate. Existuje preto podľa Rajtára podozrenie, že obaja podnikatelia chceli zarobiť na neoprávnených odpočtoch DPH. Všetky vyšetrovania sa podľa poslanca liberálov náhle zastavili.

    „Konanie polície a finančnej správy nasvedčuje tomu, že išlo o pôsobenie organizovanej skupiny,“ dodal. Rajtár pripomenul, že firma BL 202 okrem vrátenej DPH v hodnote dva milióny eur za kúpu siedmich bytov zinkasovala v danom roku na vratkách od štátu ďalších šesť miliónov. Spolu by tak musela nakúpiť tovar za 48 miliónov eur. Ak by všetky tieto peniaze preinvestovala v hotovosti, podľa Rajtára by potrebovala vlakovú súpravu. 

    Poslanec za OĽaNO-NOVA Daniel Lipšic upozornil, že nejde o bežný prípad, pri ktorom by niekto nezaplatil daň. „Ale nadmerným odpočtom si zobral peniaze od štátu na súkromný účel. To je tak nehorázna vec, že tam by mali blikať všetky kontrolky, ale zjavne neblikajú,“ konštatoval Lipšic. Kaliňák vie podľa Lipšica klamať omnoho lepšie ako napríklad predseda Siete Radoslav Procházka. Odvolávanie vníma Lipšic ako snahu Kaliňákovi pomôcť, ako poslanec by Kaliňák mohol prevziať formálne Bašternákovu obhajobu ako jeho oficiálny obhajca. 

    Kaliňák obvinenia odmieta, považuje ich za vymyslené, orgány činné v trestnom konaní podľa neho konali štandardne. „Pred štyrmi rokmi to bol analógový svet, svet kešu, svet, keď sa platili veci,“ povedal Kaliňák pre Hospodárske noviny na margo platby 12 miliónov eur v hotovosti. 

    - Reklama -